Najdi forum

Pozdravljeni

Že nekaj časa imam probleme s hormoni, pred enim letom in pol sem najprej izgubila menstruacijo za pol let, ki pa sem jo dobila s pomočjo hormonskih tablet. Ker se ne počutim dobro ob jemanju tablet sem prekinila jemanje tablet za nekaj časa in zopet nisem imela menstruacije par mesecev. Vse to pa vpliva tudi na moje splošno počutje in mojo težo, saj sem se v tem letu in pol zredila za deset kilogramov, čeprav nisem spremenila načina prehrane in se veliko gibljem. Trenutno mi je ginekolog predpisal kontracepcijske tablete tako da sem dobila menstruacijo vendar je bila zelo šibka in kratka kljub temu, da je zopet nisem imela tri mesece. Zanima me kakšne so možnosti, da se mi bodo hormoni uredili, po možnosti brez tablet in kako lahko preprečim dodatno naraščanje teže.

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem

Draga Maruša,

žal niste navedli skoraj nič o sebi, starost, starost ob prvi M, ali ste kdaj imeli redne M in na koliko časa, ali ste že bili noseči, rodili…..itd, koliko ste visoki, koliko tehtate…Samo dejstvo, da ste se zredili za 10 kg v 18 mesecih sicer nekaj pove a ne dovolj, pravzaprav niti ni jasno ali ste se zredili v “pavzi” ali “med jemanjem KT”. Kakorkoli že, za odkritje razlogov nerednih, redkih in dalj časa odsotnih M bo verjetno potrebno narediti kakšno preiskavo, kar pa se običajno prestavi v čas zaželene nosečnosti ali, če so ob navedenih pereče še težave s kožo, lasmi, splošnim zdravjem (zvišan krvni tlak, druge bolezni….). Na pamet pa ni mogoče “napovedovati” poteka dogodkov v zvezi z bodočimi ciklusi.

Spoštovani

Stara sem 23 let, visoka 162 cm in sedaj tehtam 63kg. Zredila sem se, med tem ko nisem imela menstruacije, nič teže pa nisem izgubila med tem ko sem imela menstruacijo, in nato sem se zopet dobesedno pričela napihovati, ko sem bila zopet v meni. Nisem še rodila in nikoli prej nisem imela probleme z izostajanjem menstrucije, ki pa jo imam že od 13 leta, edini problemi, ki sem jih imela do zdaj so bile občasno boleče menstruacije in enkrat sem imela ciste na jajčnikih, ki pa so izginile same od sebe brez komplikacij. Torej lahko zanesljivo rečem, da sem bila prej zelo dobrega zdravja in sem razen problemov z menstruacijo in povečane teže še vedno zdrava. Pravilno se prehranjujem in se dosti gibljem. Že večkrat sem obiskala ginekologa zaradi tega problema in nisem bila zadovoljna z odgovorom, ker me je vedno preprosto odslovil z besedami, da imam pač probleme s hormoni in da to ni nič takega. Predpisal mi je hormonske tablete, katerih se žal trenutno ne spomnim imena vem le, da niso bile kontracepcijske, enkrat pa ko sem mu še rekla zaradi teže pa mi je predpisal shujševalne tablete (Xsenikal). Nazadnje sem ginekologa zamenjala, ki pa me je tudi odpravil v treh minutah s kontracepcijskimi tabletami in besedami, da je to normalno in da ima veliko mladih deklet probleme s hormoni in da verjetno do poroda ne bom imela rednih mensruacij. Zanima me če res ni mogoče kaj narediti, da bi se to popravilo brez neskončnega jemanja tablet.
Upam da sem bila tokrat dovolj natančna in da mi boste lahko na osnovi tega svetovali.

S spoštovanjem
Maruša

vaš opis govori za to, da verjetno ne spadate v skupino žensk s tipičnimi “stanji”, znanimi iz knjig. Morda bi se ciklus uredil, če bi vam uspelo izgubiti 5 kg telesne teže (ali pa tudi ne). Skratka, kaj je v ozadju vaših nerednih ciklusov ni mogoče uganiti iz vašega tudi tokrat bolj natančnega opisa pa tudi z natančnimi preiskavami bi zelo verjetno ostalo pri tem, kar že uporabljate, to pa so hormonski “nadomestni preparati” za urejanje ciklusa. Na ta zdravila vam kljub kar razširjenim predsodkom ne priporočam gledati kot na “strup” ali “kemijo”, ker je morda večja škoda, če ciklusa sploh nimate, kar lahko pripelje do drugih, včasih bolj tveganih stanj ali bolj nevarnih bolezni. V vašem primeru je “naravno” lahko slabše od “kemije”.

Draga Maruša,

ne se obremenjevati z neskončnim jemanjem tablet, ker se na to navadiš .Meni so odstranili ščitnico zaradi bolezni in zdaj jemljem ščitnični hormon v tabletkah vsak dan in sem srečna,da obstaja ta možnost.

Lep pozdrav

New Report

Close