hormon TSH v nosečnosti
Spoštovani.
Prosim, če mi odgovorite na moja vprašanje, ki se nanaša na hormon TSH. V mesecu februarjru sem imela TSH 4,3mE/l, v mesecu marcu in v maju je bil 2,96mE/l. Junija sem zanosila in sedaj sem noseča 11 tednov. Moj TSH hormon je bil julija 4.2mE/l in dobila sem zdravila Eltroxin 50 pol tablete na dan. Na laboratorijskem izvidu so tudi orientacijske vrednosti in normalna vrednost TSH je do 4,2mE/l. Prosim za vaše mnenje, ali je potrebno jemati zdravilo, čeprav je vrednost še v mejah normale.
Zahvaljujem se vam za odgovor. Maša
Moram priznati, da nimam preveč izkušenj s področja tirologije, ki je podspecijalnost interne medicine. Očitno pa je, da ne zdravimo “laboratorijskih izvidov” temveč bolezni, katere žal “ne berejo knjig” in zato “ne vedo, kako se morajo obnašati”. Predvidevam, da imate povečano ščitnico, ki kljub povečanju “komaj sledi” vašim potrebam po ščitničnem hormonu. Običajno je ob tem TSH zvišan a očitno ne vedno ali vsaj ne toliko, da bi zadostil “laboratorijskim kriterijem”. Kolikor vem v takem primeru zdravijo s ščitničnim hormonom zato, da ščitnica preneha rasti. V nosečnosti ta hormon ni nevaren, nasprotno, v nosečnosti se potreba po ščitničnem hormonu začasno celo poveča tako, da se tudi pri povsem zdravi ženski pogosto ščitnica poveča. Kot zanimivost naj dodam, da so stari Egipčani z merjenjem obsega vratu pri ženskah “ugotavljali nosečnost” in bili s tem kar uspešni. Torej….zdravljenje je smiselno.