hipnoza
Dragi dr. Pušenjak!
Zanima me kaj vi mislite o uporabi hipnoze v porodništvu in kje vse je še učinkovita? Ali se kdo s tem ukvarja v Ljubljani? Veliko tujih knjig sem prebrala na to temo, vendar sem dobila občutek, da naši psihiatri to zavračajo. Zakaj?
Kakšne so vaše izkušnje?
Za odgovor najlepša hvala!
Osebno mislim, da je hipnoza uporabna za reševanje marsikakšnega problema, tudi porodne bolečine. Težava je v tem, da to metodo malokdo obvlada, ker je “iz mode”. Poleg tega je potrebno ali vsaj močno priporočljivo, da jo uporablja specijalist stroke, v kateri se želi uporabiti. Predvsem v Kranjski porodnišnici je bil pred leti popularen dr. Marjan Pajntar, ki pa je upokojen in ne vem ali in koliko metodo še uporablja. Metoda ni “instant” po načelu “vzameš dve žlički, dodaš vodo in pomnešaš”, ker je potrebna nekajkratna priprava, poleg tega ni vsak človek primeren zanjo, saj mora biti sugestibilen ter mora svojemu terapevtu 100% zaupati oziroma se predati. Tudi porod se večinoma prične sam od sebe kadarkoli, tudi ponoči in takrat zahteva prisotnost terapevta. Skratka…veliko če-jev in zahtev, ki jih je težko izpolniti, če ni vpeljanega dobrega sistema in stalne prisotnosti ljudi, ki so močno privrženi metodi. In danes je tako enostavno dati neko zdravilo proti bolečinam, kar obvlada že vsak študent višjega letnika medicine.