Glivično vnetje nožnice med nosečnostjo
Pozdravljeni!
Sem v 12. tednu nosečnosti in že 4. dan ob vhodu v nožnico čutim srbečico, ki je vsak dan močnejša. Izcedek je normalen – rumenkast brez vonja, skratka ni siraste ali skutaste oblike. Včeraj zvečer sem si zunanju del spolovila namazala s kremo teatree. Stanje je danes nekoliko boljše, ni pa dobro. Pregled pri ginekologu imam v ponedeljek, ta teden pa je na dopustu. S srbečico bom do ponedeljka že potrpela, ne vem pa, kako ukrepati, če se pojavi skutast izcedek. Ali so vaginalete canesten v prvem trimesečju varne za plod? Nezdravljeno vnetje verjetno lahko pusti posledice, naj ukrepam že sedaj, ko je prisotno le srbenje? Kako? Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
glivične težave tudi v nosečnosti lahko zdravimo z vsemi lokalnimi zdravili, ki so na trgu, tudi s Canestenom in če je hudo tudi v 1. trimesečju. Sicer pa glive ne vdirajo v nosečnost in plodu ne povzročajo ne težav ne posledic.
Pozdravljeni dr. Pušenjak!
V ponedeljek sem imela pregled pri svoji G. Ker se mi je pojavil rumen izcedek in pekoče spolovilo sem na to opozorila G komaj po pregledu z ultrazvokom.Na osnovi podatka kakšne znake imam mi je predpisala Canesten kremo oz. mazilo s tremi aplikatorji. V prejšnji nosečnosti sem v približno enakem obdobju imela vaginalete Canesten. Ker v navodilih piše, da krema ni primerna v 1. trimesečju me zanima ali si raje grem kupit Canesten vaginalete ali lahko mirno uporabim to kremo z aplikatorjem? Te nevšečnosti sem imela tudi prejšnjo nosečnost in sem si v primeru težav z vnetjem vstavljala na 2 do 3 dni Gynolact. Bi bilo smiselno, da to naredim tudi sedaj? Noseča sem pa 8t in 3d.
Hvala vam za odgovor in lep dan!
kljub nosečnosti lahko uporabite omenjeno vaginalno kremo Canesten z aplikatorji.
Pozdravljeni. Sem 14 tednov noseča in me zanima kako ugotoviš da imaš bakterijsko vnetje? Zase sem prepričana da imam glivično vnetje ki pa ga sem zdravila z vitagyn c kremo in peno. Vendar se sedaj vrača. Lahko zopet uporabim vitagyn c kremo? Strah me pa je da nimam kje bakterijske ga vnetja saj le to je nevarno. Kaj menite vi? Hvala za odgovor
Spoštovani,
strah je znotraj votel, zunaj ga pa nič ni! … Svoje težave z nožničnimi vnetji si lahko brez zadržkov zdravite s ponovnimi in ponovnimi uporabami omenjene pene in/ali kremo oziroma vložki, ker vsebujejo mlečno kislino in druge podobne snovi, katere delujejo proti vsem klicam razen proti laktobacilom, ki jim kislo okolje ustreza. Bakterij pa se nikar ne bojte. Če bodo nezdrave bakterije prevzele iniciativo, boste to opazili z obilnim izcedkom različnih barv z zelo neprijetnim vonjem.
tega pa žal ne vem. Srbečica tam lahko pomeni marsikaj, od drobne poškodbe pri odvajanju trdega blata, preko glivic, pa tja do parazitov (glist) ipd. Canesten bo pomagal le, če gre za glive, škodi pa ne.
Pozdravljeni!
Sem v 19.tednu, 6 tednov po cerklaži. Že nekaj časa imam rumenkast izcedek, ki količinsko ni preveč močan. prejšnji teden se je pojavil rjav (brez krvi, kot da bi bil umazan), brez vonja, srbečice in pekočega občutka. Šla sem do G, ki je ob pregledu ugotovila, da je tega izredno malo in da ne vidi nobenih sprememb. Vseeno mi je predpisala kremo Dalacin, vendar je trenutno ni na zalogi do nadaljnega, nadomestka pa moja G pravi da ni zame, saj res nič (razen tega izcedka, za katerega pravi “da pač tak je”) ne kaže na glivice ali vnetje.
Kupila sem si kremo Vitagyn C, ki je brez vonja. Ko pa začne zjutraj iztekati, ima močan vonj po (vem, smešno) gumijastih rokavicah 🙂 potem je čez dan ok. Uporabila sem že 4 aplikatorje od šestih, danes pa se mi je spet izcedek obarval rjavo.
Ne vem več kaj naj si mislim, kaj naj še naredim, da bo dobro… Pomislila sem že tudi na to, da premalo pijem, ampak najbrž potem nebi bil nožnični izcedek take barve?
Kontrolo imam čez 14 dni, bi morala spet prej na pregled?
Hvala za vaše mnenje in odgovor, lep pozdrav!
Spoštovani,
nožnbični izcedek in urin nimata nobene korelacije. Pitje vpliva na gostoto seča, ne pa na izcedek iz nožnice. vseeno pa pitje v nosečnosti ne škodi ampak zeloooo koristi. Glede izcedka se ne bi pretirano vznemirjal ampak bi ne glede na vse 3 do 4 dni na teden uporabljal Lactogyn za uravnavanje pH nožnice. To bo dovolj, da se v nožnici ne bodo pretirano razrasle druge bakterije kot laktobacili.
Pozdravljeni!
Rok poroda imam 2. 3. 2015, a že imam zelo blage popadke kar nekaj časa, odprta pa nisem še nič. Na hlačkah tu in tam opazim rumen izcedek. Ginekologinja je danes med pregledom opazila, da je ta tudi zelenkaste barve in mi predpisala Dalacin, vaginalno kremo. Ko sem jo vprašala, če misli, da bi lahko bil streptokok, je rekla, da ne. Brisa mi niso vzeli.
V lekarni pravijo, da Dalacin vag. krema ni več dobavljiva, hkrati pa tudi ne obstaja nobena paralela temu zdravilu. Ko smo iz lekarne klicali nekega drugega ginekologa (moja žal danes in cel vikend ne dela več), kaj mi lahko da namesto tega, je ta predlagal Daktarin vag. globule, ki so antimikotik, medtem ko je Dalacin antibiotik.
Zanima me, kaj naj naredim. V lekarni mi je svetovala, naj Daktarina ne jemljem, ker mi lahko samo poruši floro v primeru, da niso glivice, ampak bakterija in je lahko vse še slabše. Ne vem pa, ali je smiselno jemati kakšen sistemski antibiotik v primeru, da sploh nisem sigurna, če je bakterija. Ali je možno, da mi kje na hitro opravijo bris in ugotovijo, za kaj gre? Morda v porodnišnici Ljubljana, glede na to, da so mi tam predpisali Dalacin? Res ne bi rada zdaj tik pred porodom jemala napačnih stvari.
Še to: 5 dni sem zdaj jemala Vagisan, imam še dve globuli. Ali naj preneham z jemanjem tudi teh, ali ne morejo škoditi v primeru bakterijske okužbe?
Najlepša hvala za odgovor.
Spoštovani,
preveč je neznank, zato predlagam namesto razprave raje praktični ukrep: nadaljujte z Vagisanom. To je nožnični antiseptik, ki deluje na vse, kar ni laktobacil. Sicer ne zelo agresivno, pa vendarle dovolj. Ko vam tega zmanjka, lahko v lekarni nabavite drug antiseptik na osnovi mlečne kisline – katerikoli.
Pozdravljeni,
Noseča sem dobrih 6 tednov (bila sem pri vas na UZ v torek:) oziroma 5,5 tednov danes (po mnenju osebne ginekologinje). Mimogrede, so takšna odstopanja običajna (verjetno posledica dveh različnih UZ naprav)? V zadnjih dveh dneh se je pojavila srbečica in pekoč občutek v nožnici, ki se stopnjuje. Ginekologinja je postavila diagnozo glivice in predpisala Gyno-Daktarin vaginalne globule (200 mg). Sedaj me je strah zdravilo uporabiti, saj v navodilih piše, da v prvem tromesečju nosečnosti uporaba ni priporočljiva. Kaj predlagate, naj zdravilo sploh uporabim? Verjetno najbolje, da vzdržim brez čim dlje? Bi bila bolj varna izbira Canesten oziroma s čim si lahko pomagam brez skrbi?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
100% (100,00000 %) varnosti seveda ni, po drugi strani pa se moramo vprašati, če nam mogoče zadostujejo več 10 letne izkušnje z omenjenim zdravilom, za katerega še nikoli ni bilo dokazano, da bi povzročil pri kakšni nosečnici znano okvaro ploda. V tem primeru lahko rečemo, da obstaja > 99,9% varnost. Če vam to zadostuje, zdravilo uporabite, če ne, pa upajte, da se težava na bo poslabšala. lahko poskusite tudi z naravno metodo dodajanja mlečne kisline v nožnico, dobite pa jo v obliki različnih svečk in krem za nožnico v lekarni.
Pozdravljeni, doma imam kreme: Canesten 200 mg vaginalne tablete, Dalacin 20 mg vaginalna krema(ostalo je še za eno brizgo) in Vagisan 0,167g/0,100g, vse imajo rok do 2016-2017, zanima pa me katere od teh mi svetujete v uporabo saj sem v 21 tednu nosečnosti, imam pa spet (imela sem vnetje v začetku nosečnosti) vnetje-gljivice, saj imam rumen izcedek z neprijetnim vonjem, sedaj da ne hodim h ginekologu, vas prosim za mnenje 🙂
Hvala, lep pozdrav 🙂
ne vem, vsekakor pa to ne more biti tako zelo nujno. Poskusite najprej 3 dni z Vagisanom, če ne bo bolje, uporabite še Canesten, potem pa obiščite ginekologa preden uporabite še kaj tretjega.
Pozdravljeni
Noseča sem 38t 2d in imam glivično vnetje nožnice, ki se izraža zgolj z belim izcedkom, torej brez srbenja in rdečice. Enak pojav sem imela tudi v prvi nosečnosti, a brez kakršnih koli težav med nosečnostjo ali pri porodu. Ginekologinja mi je pred dnevi predpisala Canesten set z eno mehko kapsulo. Zaradi suhe nožnice te nisem uspela najbolje ustaviti in tako se zadeva ni pozdravila. V setu je tudi Canesten krema z aplikatorjem. Zanima me, ali lahko zdaj uporabim kar to kremo in ali naj si jo nanesem z aplikatorjem ali kar s prsti kolikor globoko pač dosežem. Zanima me tudi, kolikokrat si lahko to kremo namažem glede na trajanje nosečnosti (koliko dni zapored ali je bolje s presledki).
Poleg tega me zanima še nekaj. Moj prvi porod se je začel s popadki in ne z odtekanjem vode. Če predvidevam, da bo tokrat enako, me zanima, kdaj je primeren čas, da se odpravim v porodnišnico glede na to, da so si pri prvem porodu popadki že od začetka sledili na manj kot 10 min (začeli so se ob 1h zjutraj, rodila ob 1h popoldan isti dan). Pri drugem naj bi veljalo, da se odpraviš, ko si popadki sledijo na 10 min, ampak se mi zdi, da pri meni tudi v drugo ne bo tolikšnega razmaka med popadki.
Hvala za odgovor.
Lp
Spoštovani,
če je krema mišljena za vaginalno uporabo in ima priložen aplikator, potem ni razloga, da bi tega ne mogli uporabiti v nosečnosti, saj je aplikator prav zato in tako oblikovan, da je varen za vaginalno uporabo. V tem primeru predlagam uporabo kreme vaginalno 2x dnevno, zjutraj in zvečer.
O tem, kdaj v porodnišnico pa vam ne podlagi prejšnjega poroda, njegovega začetka in zaključka ne bi mogel odgovoriti. Prejšnji porod nima nobene zveze s tokratnim in je tudi začetek poroda lahko povsem drug ali pa enak. Skratka, ni pravila, zato so tudi ugibanja nesmiselna. Mislim, da se boste znali odločiti, ko bo tako daleč.
Zdravo….
tudi sama se že celo nosečnost borim z vnetji, sem v 36 tednu. Danes sem imela pregled in že tretjič zapored na cca 2 meseca dobila Gyno-daktarin globule. Stanje se mi po njih popravi,a se kot sem že omenila v roku mesec in pol do dveh zopet ponovi. izcedek je brez vonja, vlije se zjutraj in včasih čez dan, belih kosmičev ni, vhod v nožnico rahlo pordel in me rahlo peče,ko sem si mazala s canestenom teden pred pregledom-ker sem ga pač imela doma,izboljšanja ni bilo,ampak me je ob nanosu canestena peklo.Enkrat na dan sem si nožnico našpricala tudi z Octeniseptom,ki prav tako ni pomagal….Ker mi je tečno non stop zaradi vnetja hoditi na pregled,da dobim te globule od Gyno-daktarin, me zanima,kaj svetujete vi-glede na to,da Octenisept, ki ima širok spekter delovanja,ne pomaga, ginekologinja pa ne navaja,da bi šlo za kakšno posebno vnetje…..
Hvala in Lp, Nina
Spoštovani,
kot ste očitno že sami ugotovili, ni problem zadevo “pozdraviti”, ampak je problem preprečiti, da se vnetja ponavljajo. Tu moram žal ponoviti že 1000x povedano, da to ni problem medicine ampak življenjskega sloga. Ste kdaj slišali, da bi lahko s tem, če lovimo nepridiprave, preprečili kriminal ali tako, da posipamo mravlje v kuhinji s strupom, preprečili, da bi te hodile še naprej v kuhinjo, če imajo tam kaj najti? No? Točno tako je tudi z glivami. Vseh kvasovk povsod v naši okolici enostavno ni mogoče odstraniti, zato je le vprašanje časa, da se na pozdravljeni površini ponovno znajde gliva iz okolice, zraka, vode ipd., ter se začne razmnoževati. kaj moramo torej narediti, da se pretirano namnoževanje glivic ne zgodi? Marsikaj! To marsikaj lahko vključuje skoraj vse segmente našega življenja, prehrano, obleko, higijeno, stres in dejavnosti, spolnost, tudi bivalne pogoje itd. ipd. Torej? Nekaj, več teh stvari ali celo vse to, kar sem omenil, delate narobe. Kako ugotoviti, kaj je tisto, vam pa ne znam povedati. Mogoče najprej naštudirajte, kateri pogoji glivam kvasovkam najbolj ustrezajo, nato se ozrite vase in najdite vse tisto, kar bi utegnilo biti glivam v prid ter najdite načine, kako to spremeniti. Dokler namreč tega ne boste odkrili, boste vsake toliko, mesec, dva, tri, več pač imeli težavo z glivami, ki jo boste morali obravnavati z zdravili, svečkami in razkužili.