ginekologinja
g. Pušenjak,
imam eno kratko vprašanje. V roku dveh meseceh sem bila dvakrat na pregledu pri ginekologinji (zaradi spontanega splava in abrazije v juniju) Prvič mi je rekla, da sem tik pred menstruacijo (da to ona vidi na ultrazvoku). Nato sem odšla na morje, menstruacijo pa sem dobila po 1 mesecu!
Prejšnji teden v torek sem bila spet na pregledu in mi je rekla, da vidi, da sem na polovici ciklusa (sluznica na maternici že zadebeljena), čeprav je bil uradno 27. dan. To sem ji tudi povedala. Menstruacijo sem dobila včeraj.
Drugače imam ciklus od 30-35 dni.
Moje vprašanje: Ali je možno, da se je tako zmotila? Je možno, da je videz varal?
hvala za odgovor!
Iz UZ slike ni mogoče s 100% zanesljivostjo napovedovati faze ciklusa, če nimaš izredno bogatih izkušenj, kakršne imajo npr. strokovnjaki za zdravljenje neplodnosti, ki jim “napovedovanje faze ciklusa” predstavlja vsakodnevno rutino in imajo hkrati še vzporedne podatke kot so vsebnost ženskih spolnih hormonov v krvi ipd. Tako je povsem verjetno, da se pri napovedovanju ciklusa samo z UZ sliko zmotimo, saj je ciklus lahko precej dinamičen in ranljiv. Veliko stvari ga lahko “vrže iz tira”, česar pa UZ ne pokaže.