Najdi forum

GIBANJE PLODA

LEP POZDRAV

iMAM NEKAJ VPRAŠANJ, in ne pričakujem da mi boste odgovorili takoj ker vem da ste šele prišli z dopusta in imate gotovo veliko dela.
Ko pa boste lahko bi vas prosila za par odgovorov.
Sem v 20.tednu nosečnosti in se mi trebuh že kar precej pozna, je kar lepo okrogllo zrasel.Ne vem če je to normalno, ker koliko sem videla in prebrala po knjigah, naj ne bi bil tako velik v20.tednu (premer če merim okoli trebuha je sedaj 98 cm)Np.r.moja prijateljica je v 27.tednu in ima manjpi trebuh, je pa seicer bolj suha.Jaz pa sem imela ob zanositvi 65 kg, sedaj jih imam že 96,5.Je to preveč?
Jem čisto normalno 3 obroke in vmes sadje in zelenjavo.
Zanima me še kolika je tveganost za splav ali pa da gre kaj narobe, lani sem imela namreč spontani splav konec 3 mesecev (odmrli plod).Potem sva počakala skoraj 1 leto da sva poskusila spet.Še vedno me je malo strah, da ne bi bilo kaj narobe.Čutim pa že gibanje otročička v meni, tako kot rahlo valovanje ali pa včasih rahlo brco.
Zanima me še če lahko prosim svojega ginekologa, da mi da bolniško ko bom noseča nekje 6-7 mesecev, če bom to težko prenašala.Ker že zdaj me zelo boli križ in sem zelo utrujena, v službi namreč sedim 9 ur in se še vozim z avtom, tako da sem čisto hin ko pridem domov.Včasih se mi zdi da mi trebuh vleče nekakšna teža, rahlo me občasno tišči v trebuhu.Kaj bi bilo to.?
No dosti vprašanj, če boste lahko mi vsaj nekaj pomagajte.Lepo prosim.

P:S: Zanima me še ali priporočate Vi kakšno dobro knjigo, ki mi bo zares koristila v zadnjih mesecih nosečnosti in pa ob rojstvu otroka?Ker knjig ponujajo ogromno, pa ne vem če so vse tako v redu.
Taja

Lep pozdrav

Draga Taja,

kaj naj vam rečem? Kar pišete je težko vse verjeti naenkrat. Do 20. tedna pridobiti 30kg ter obseg trebuha 98cm!!! Nič obetavnega, tako za to nosečnost in porod kot za obdobje po porodu. Najmanj, da bo težko izgubiti pridobljeno težo. Ali vam vaš ginekolog nič ne svetuje? V tej nosečnosti imate povečano tveganje za razvoj sladkorne bolezni v nosečnosti, za zvišan krvni tlak in preeklampsijo, bo pa tudi z UZ verjetno težje opazovati plod, saj predebela trebušna stena ovira ultrazvok, zato je slika motna in pokaže manj kot pri drugih. Tudi porod zna biti težji in daljši. Vse to seveda ni nujno, govorim le o “tveganju”. Poskusite v nadaljevanju vsaj ohraniti sedanjo telesno težo, svojega ginekologa pa poprosite za napotitev k dietetiku, ki bi vam predpisal kašno dieto za zdravo ohranjanje teže.
S staležem je pa tako. Proporoči ga specijalist (ginekolog), odpre ga splošni zdravnik na priporočilo specijalista ali sam od sebe, vzamete pa ga vi, torej….če ne zmorete več imate možnost stalež v nosečnosti tudi dobiti.
Knjig o nosečnosti in porodu je veliko vendar priznam, da jih ne poznam dovolj, da bi lahko priporočal ali odsvetoval katero od njih. Svetujem vam obisk šole za starše pred porodom, kjer vam predstavijo večino pomembnih pojmov o nosečnosti, porodu in poporodnem obdobju.

Gospod Pušenjak
Jaz se opravičujem, ampak sem navedla napačen podatek, zmotila sem se jaz sem se zredila do 21.tedna nosečnosti za 4 kg, obseg trebuha si pa jaz merim z šiviljskim metrom in sicer okoli hrbta in spredaj trebuha je 98 cm.
Se opravičujem za napako.Če bi se zredila do 96 kg, pa sama vem,da bi bilo že kritično stanje.
Taja

no, obseg 100cm je značilen za terminsko nosečnico, torej….tudi ta podatek mi zveni nekoliko pretiran. Kljub temu, če ste do 21. tedna pridobili 4 kg je to povsem sprejemljivo.

Spoštovani,

k pisanju me je spodbudil vaš odgovor Taji, da je obseg 100 cm značilen za terminsko nosečnico.
Sem v 25 tednu nosečnosti in imam obseg trebuha na najširšem delu kar 113 cm in res izgleda, ko da bom kmalu rodila. Do zdaj sem v pridobila 7 kg, kar je v mejah normale (pred nosečnostjo 74 kg/ 172 cm). UZ v 5, 12 in 20 tednu je pokazal ustrezno velikost ploda glede na datum zadnje M. Povečanje trebuha je bilo opazno že takoj v začetku nosečnosti, takrat so mi že začele rahlo otekati roke, a se to še ne opazi.
V prejšnji nosečnosti se mi trebuh do 6 meseca skoraj ni poznal, na koncu pa je postal res zelo velik. Tudi naraščanje teže je bilo neenakomerno: od 1-34 tedna 12 kg, nato pa od 34 – 41 tedna še 10 kg z oteklinami na rokah in nogah, ostalo je bilo v redu (pritisk, urin).
Zdaj jem normalno, prebava v redu, pritisk 115/70, urin neg. Trebuh je že tako velik, da čutim pritisk na notranje organe in žile, ko ležim na hrbtu.
Zanima me, kaj lahko ti znaki ter podatki od prejšnje nosečnosti pomenijo za nadaljevanje nosečnosti. Ali je večja ogroženost za sladkorno bolezen, preeklampsijo…?
Še to: od začetka nosečnosti čutim bolečine v spodnjem delu trebuha, pa tudi levo od popka. Ginekolog pravi, da so to normalni znaki nosečnosti, ali res?
Lepo se vam zahvaljujem za pojasnila.

Draga Sandra,

iz samega obsega trebuha ni mogoče sklepati kar na vse oziroma vas lahko samo po nepotrebnem vznemirjam. Če se vašemu ginekologu v posvetovalnici nič ne zdi posebnega potem verjetno tudi nič takega ni kljub večjemu obsegu trebuha kot “piše v knjigah”. Glede bolečin pa je res, kar vam je povedal vaš ginekolog. Večina nosečnic občasno na strani čuti neko zbadanje, neprijeten vlek ali celo pravo bolečino, ki pa vedno sama od sebe mine v nekaj minutah do nekaj urah. Če bolečine niso združene še z dodatnimi znaki kot je npr. občutek, da vam bo nekaj padlo iz nožnice, ojačanim izcedkom iz nožnice ali s krvavitvijo je skoraj gotovo to brez večjega pomena.

New Report

Close