Genitalni herpes
Spoštovani!
Pobrskala sem po forumu, da bi se potolažila pa sem se prav nasprotno prestrašila.Pred slabim letom sem imela Kar mesec dni probleme z bolečimi in srbečimi ocvirki na spolovilu.Bili so zunaj in znotraj sramnih ustnic.Končalo se je zenim,ki se mi je naredil ob robu ( tam kjer je rob spodnjih hlačk ).Iz njega je priteklo kar nekaj krvavo obarvanega, gnojnega izcedka.Sedaj sem imela celo leto mir. Pred nekaj dnevi sem opazila en majhen izpuščaj na notranji strani sramne ustnice. Spolne odnose imam z enim partnerjem in še to zelo redko ker je bil operiran na križu.
K ginekologu imam namen iti. Strah me je kaj bi lahko bilo narobe oz. kakšne posledice lahko pričakujem? Drugače se počutim zdravo. Bi mi moralo kaj manjkati, bi me moralo kaj boleti?
Z nestrpnostjo pričakujem vaš odgovor. Hvala in lep pozdrav.
Sena….
Draga Sena,
genitalni herpes je nadloga, ki pa ob pravilni higijeni in usterznih ukrepih, kadar se pojavi izpuščaj, ne bi smel biti nevaren ne za vas ne za koga tretjega. Je spolno prenosno stanje, katerega prenos lahko preprečimo z dosledno uporabo kondoma vendar tudi to ni 100%-no. Ginekolog bo naredil običajni ginekološki pregled in odvzel bris z materničnega vratu, ki samo zaradi herpesa ne bi smel biti spremenjen. Za zdravljenje herpesa obstajajo učinkovita zdravila, ki zmanjšujejo trajanje napadov in jih tudi razredčijo. Ozdravljiv herpes žal ni, ker je virus skrit v nevronih v hrbtenjači in se občasno pojavi na koži le v času poslabšanja.