Najdi forum

Gastritis pri mucu

Ima kdo kakšne izkušnje s tem? Zdravljenje, prehrana? Bili pri veterinarju, narejene preiskave, vse vredu, kri, jetra, ledvice, sladkor, uz ok, … Muc je izključno notranji, redno razglisten. Doma nobenih sprememb, ki bi lahko stresno vplivale nanj, .. Dlake niso vzrok, dobi vsak dan pasto. Lula, kaka, pije normalno. Skoraj vsako jutro bruhne slino, očitno mu je slabo, ker nima apetita. Vsak dan manj je, kar se pozna že pri izgubi teže. Ko dobi pri veterinarju injekcijo proti bruhanju in slabosti je pa spet ok za dan, dva. Bolečin očitno nima, ker ga lahko normalno po rokah “vrtim”, se crklja, igra, ..
To traja že dobra dva meseca. Je konzervice cosmo, portia, rc, applaws, schesir. Dietne hrane, ki jo je dobil pri veterinarju, se ne dotakne (se ostali zdravi muci se je ne).
Hvala za vsak nasvet.

Imamo izkušnje 🙁 bruhanje sline, neješčnost, cmokanje pred posodico – bi, ne bi, bi… Dobila inekcije ranitala na 12 h za 7 dni. Poleg še ročno hranjenje. Sedaj imamo ampule kar stalno doma, jo dam na ranital za 5-7 dni in je ok. Za prvo silo so dobre tudi tablete – 1/10 od 150 mg tablete oz. 1/20 od 300 mg.
Je pa tako, da ko vidim bruhanje sline tisti dan počakam. Če je naslednji dan čez cel dan cmokanje pred posodico, sledi ročno hranjene. Drugo jutro pa ranital. Jo je potrebno še dan ali dva hranit na roke, potem se ji zgeda umiri želodec. Če po 4 dneh ne začne jesti sama, jo peljem na vet. Dobi en šopek inekcij – proti slabosti, za spodjujanje apetita, b vitamin in infuzijo. Imamo take rituale skoradja na 1 mesec.
Nikakor pa za sam želodec ni dobro, če mačka ne je več kot 2 dni.
lp

Hvala za odgovor. Ima poleg vsega naštetega vaš muc tudi veliko željo po travi, lizanju stene? Kako pogosto bruha? Samo zjutraj ali večkrat na dan? Kako dolgo že ima težave?
Jaz ne vem več kaj naj. Se že veselim, da je pa zdaj končno dobro, ko je skoraj cel teden ok (brez zdravil), danes pa spet – lizanje stene cel dan, napad na travo, potem pa bruhanje. Ne cel dan, le 2x po travi.
Hrane se seveda ne dotakne. Da bi ga hranila ročno, ni pogojev, odkar hodi k vetu, čisto zdivja, če se mu samo približam z brizgo hrane. Ranitala ne prenaša, ker mu povzroča bruhanje, … Drugih zdravil pa nimajo, pravijo, tako da razmišljam o alternativnem zdravljenju. Homeopatska zdravila? Ima kdo izkušnje z njimi? Bioterapija? Čisto sem že obupana 🙁

Želja po travi je velika, se vsako jutro pase kot kakšna kravica :), sten ne liže. Jo hranim z Hills konzervami z/d. So kot nekakšen puding. Sem tehniko hranjenja izpopolnila do popolnosti. Je pa morda lažje, ker ji itak na 12 ur že nekaj let dajem tablete za njeno osnovno kronično bolezen in je navajena, da jo nadlegujem. Se pa ti incidenti ponavljajo kakšno slabo leto in so posledica njene bolezni.
Bi pa vseeno predlagala, da mačkona nekako nahranite. Meni je vet razložila, da želodec vseeno izloča, četudi ni hrane. In je potem to začaran krog – preveč kisline, bruhanje, ni želje po hrani, kislina,… Pa zagotovo bruha po ranitalu? Morda je bruhanje sprožilo kakšno drugo zdravilo, če ga je dobil.
Upam, da se pozdravi. In še razmišljanje – mu je morda slabo zaradi paste in je sedaj ne prenaša več?
lp

aja, še to – bruha le prvi dan. Zjutraj, dopoldne, recimo 2-3 krat, potem ne več. Se zavleče v svoje gnezdo in vem, da smo spet na vikend dieti.
O alternativah vem bore malo. Glede krepitve imunskega sistema poznam le tole http://www.goba.eu/trgovina/zivali/myco-cat-immune/

Ajej, boga muca 🙁
Moj bruha vsako jutro 1x, včasih cel teden, včasih 2 tedna nič, … Ranital je dobival na 12 ur, po vsaki tableti je bruhal pol ure za zaužitjem, pa še potem 3x – 4x. Ko smo ga ukinili, je tudi bruhanje prenehalo. Tablete mu ni problem dati, mu kar porinem v gobček, pobožam po vratu da pogoltne, pa je. Hrano po brizgi pa ni možno :(. Če mi prve 3ml uspe, od tega le kak ml pristane v gobčku, ostalo pa na tleh. Vsak dan mu dajem zdaj še VMP tabete, pa premišljujem, da bi mu dajala še Kelp tablete za apetit. Smem vprašati, kako vam uspe nahraniti muco?
Pa hvala za link, res. Sem že enkrat naletela na to, pa potem nisem več našla. Zdaj pa tudi nič več ne vem kot prej :), ker ni ne opisa, ne dodatnih informacij. Bom še to poskusila.
Ma vse kupim in probam, samo da se pozdravi. Čisto sva nora drug na drugega 🙂

uh, tehnika hranjenja: z levo roko jo primem za vrat, v desni s palcem in kazalcec držim hrano, s sredincem ji odprem gobček in potem hrano not in na nabo. Na mali krožniček si za slabo čajno žličko pripravim 12 “doz” hrane. Tolikokrat ima še potrpljenje in pogoltne. Je pa vsebina z/d konzerv taka kot puding in ti koščki so kar kompaktni. Kakšna a/d ali l/d ali recovery od RC je preveč zdrizasta in jo je težko držat med prsti. Se pa na začetku malo upira in jo držim bolj močno. Potem se po 4 dozi nekako vda in gre. Pa vstrajam, da poje tisto kar sem ji namenila, pa četudi je dretje in opletanje s taco. Ker mi je cilj, da čez dan poje vsaj eno konzervo, jo hranim na 2-3 ure.
Se mi zdi, da če muc brez večjih težav poje tableto, da bi se ga dalo tudi nahraniti. Z nekaj upiranja seveda in hrano vsepovsod 🙂
Upam, da bo mucu boljše. Je težko gledat bolno živalco pa ne veš več, kako bi ji pomagal.
Je pa tukaj http://www.aro.si/macke-in-oprema-za-macke/dodatki-in-vitamini-za-macke/detail/276-dodatki-in-vitamini-za-make/flypage/5081-zdravilne-gobe-za-mako-myco-cat-immune-90-kapsul?sef=hcfp več info o teh gobah, pa ostalih zadevah.
Držim pesti, da se čimprej pozdravi.
lp

Pri vet se pozanimajte ali bi bilo primerno zdravilo Nexium 10 mg v prahu. Je tudi za želodec in je humano zdravilo, tako kot ranital. Obstajajo tudi tablete, ampak se jih ne sme lomit. Moja ima dozo 1/5 vrečke na dan. Ji ga pa še nisem dala tako, da ne morem poročat o rezultatih.
Vse dobro želim.
lp

Najlepša hvala za info. Se bom pozanimala na drugi veterinarski glede tega praška. Moj je že kak dan čisto ok, drugi dan pa spet po starem, … tako da vsak drug dan zadnje čase. Bruha pa ne več, samo ko začne lizati steno, že vem da smo spet tam, …
Držim pesti, da se oba hitro pozdravita 🙂

Lp

Vzrokov za gastritis pri mački je več in od vzroka je odvisen potek zdravljenja. Najpogostejši vzroki so alergija na kakšno sestavino v hrani, bakterija (npr. Helicobacter), obolenja ledvic, razjeda na želodčni steni, tumor in pogoltnjen neprebavljiv predmet. Glede na to, da simptomi vztrajajo že dva meseca, bi jaz predlagala gastroskopijo ali vsaj biopsijo (odvzem koščka tkiva iz želodčne stene s posebno votlo iglo). Dokler vzrok za gastritis ni znan, tudi alternativne metode ne morejo biti učinkovite, vsaj dolgoročno ne.

Jaz sem pri veterinarju dobila Gastro Vet – tekočino, ki se daja zjutraj na tešče, moji muciki pomaga

New Report

Close