Pozdravljeni,
star sem 28 let in se že približno eno leto soočam s prebavnimi težavami.
Prvič so se pojavile aprila 2025, ko sem imel predvsem tiščanje v žlički. Opravil sem gastroskopijo in UZ trebuha – oboje brez posebnosti, tudi Helicobacter pylori je bil negativen. Prejel sem terapijo z Nexium, po kateri so težave izzvenele.
Ponovno so se simptomi pojavili septembra 2025 in od takrat trajajo praktično neprekinjeno (cca. 8 mesecev), z nihanji. Na začetku so bile bolj izrazite slabosti (predvsem zjutraj), napihnjenost, tiščanje v želodcu in prsnem košu ter splošno nelagodje v trebuhu. Slabosti so kasneje večinoma izginile.
Trenutno prevladujejo:
- tiščanje v žlički in prsnem košu
napihnjenost in občutek napetega trebuha (kot “muskelfiber”)
pretakanje in kruljenje po črevesju (pogosto po obroku)
občutek praznine ali nelagodja spodaj levo v trebuhu, občasno s sevanjem proti križu
Simptomi so zelo variabilni – lahko je nekaj ur ali dni skoraj normalno, nato se težave ponovno pojavijo.
Življenjski slog:
- ne kadim
alkohola praktično ne uživam
kava 2–3x dnevno
ne jem mastne hrane
Prebava je sicer normalna (brez drisk ali zaprtja), izrazite zgage nimam, refluksa kisline v usta ne zaznavam, telesna teža je stabilna.
Zaradi vztrajanja težav sem ponovno obiskal gastroenterologa. Opravil sem:
- UZ trebuha (brez posebnosti)
gastroskopijo z biopsijami
Izvid:
- brez celiakije
brez tumorskih sprememb
Helicobacter pylori negativen
prisoten gastritis
povečano izločanje želodčne kisline
zadebeljena sluznica dvanajstnika (~9 mm)
možna biliarna komponenta (refluks žolča v želodec)
Predpisana terapija:
- Nexium 40 mg 2x dnevno
po potrebi še Ursofalk
Po uvedbi Nexiuma sem imel v 2–3 dneh približno 80 % izboljšanje (izginila napihnjenost in bolečine), nato pa se je po približno enem tednu napihnjenost in rahlo tiščanje delno vrnilo, kljub rednemu jemanju terapije.
Sedaj bom tudi bolj pazil kaj jem, pijem tudi kup čajnih mešanic za želodec.
Zanima me:
- ali je tak potek normalen in ali lahko pričakujem dodatno izboljšanje ob nadaljevanju terapije?
v kolikšnem času običajno izzveni tak gastritis (tudi ob morebitni biliarni komponenti)?
ali bi bilo smiselno že dodati Ursofalk ali še počakati?
Hvala za vaše mnenje in izkušnje.