Endometritis
Pozdravljeni,
prosim za vaše mnenje. Oktobra 10.10. sem drugič rodila z napovedanim carskim rezom. Na poporodnem pregledu sem še krvavela, prav tako je bila prisotna smrdeča čišča ter na uz voda v maternici, endometrij tanek. Ginekologinja mi je predpisala amoksiklav, ki pa sem ga zbruhala, zato ga je nadomestila s Klimicinom, ki pa po enem tednu jemanja ni pomagal, posledično sem bila sprejeta na intenzivni oddelek v porodnišnico, kjer sem dobivala kombinacijo Eflorana in Gentamicina. Po izvidu brisa, ki je pokazal bakterijo Enterococus faecalis sem za domov dobila še Hicooncil. Na uz pred odpustom je dr. Lučovnik videl zadebelitev na enem delu endometrija, kar pa naj bi se izločilo z naslednjo menstruacijo. Na kontroli v petek (en teden po odpustu) je bilo vse ok, endometrij tanek, nisem več krvavela, vonja ni. V ponedeljek sem dobila močno menstruacijo – menstruacija se je popolnoma končala, nato pa sem po parih dneh ponovno začela krvaveti tmno kri – sedaj se mi packa ves čas rjavo. 10.1. bo hčerka stara 3 mesece, meni pa še vedno nagajajo krvavitve, na uz pa ni vidno nič posebnega. Teste hemostaze so naredili, vse ok
Kaj lahko storim, ali naj se zaradi tega packanja ponovno naročim na pregled?
Od poroda do danes nisem krvavela oz bila brez packarije vse skupaj 5 dni.
Prosim za nasvet.
sloncica469, 25.12.2025 ob 14:52
Pozdravljeni,
prosim za vaše mnenje. Oktobra 10.10. sem drugič rodila z napovedanim carskim rezom. Na poporodnem pregledu sem še krvavela, prav tako je bila prisotna smrdeča čišča ter na uz voda v maternici, endometrij tanek. Ginekologinja mi je predpisala amoksiklav, ki pa sem ga zbruhala, zato ga je nadomestila s Klimicinom, ki pa po enem tednu jemanja ni pomagal, posledično sem bila sprejeta na intenzivni oddelek v porodnišnico, kjer sem dobivala kombinacijo Eflorana in Gentamicina. Po izvidu brisa, ki je pokazal bakterijo Enterococus faecalis sem za domov dobila še Hicooncil. Na uz pred odpustom je dr. Lučovnik videl zadebelitev na enem delu endometrija, kar pa naj bi se izločilo z naslednjo menstruacijo. Na kontroli v petek (en teden po odpustu) je bilo vse ok, endometrij tanek, nisem več krvavela, vonja ni. V ponedeljek sem dobila močno menstruacijo – menstruacija se je popolnoma končala, nato pa sem po parih dneh ponovno začela krvaveti tmno kri – sedaj se mi packa ves čas rjavo. 10.1. bo hčerka stara 3 mesece, meni pa še vedno nagajajo krvavitve, na uz pa ni vidno nič posebnega. Teste hemostaze so naredili, vse ok
Kaj lahko storim, ali naj se zaradi tega packanja ponovno naročim na pregled?
Od poroda do danes nisem krvavela oz bila brez packarije vse skupaj 5 dni.
Prosim za nasvet.
Včasih kar dolgo traja, da se maternična sluznica po porodu povsem zaceli in nehate krvaveti, še zlasti, če je bilo vnetje, dlje časa traja tudi po carskem rezu in ob dojenju.
Če je bilo na pregledih vse v redu, nimate bolečin in izcedek ne smrdi, morate samo počakati. Lahko pa se naročite še na en kontrolni pregled pri os gin.
srečno, N
Pozdravljeni,
ponovno vam pišem. zaradi vztrajajočih težav so mi ponovno vzeli bris, izvid pa je identičen kot pred zdravljenjem – kaže +++ pristonost Enterococus faecalis, torej sklepam, da se vnetje kljub Amoksiklavu, Hicocncilu, Efloranu, Klindamicinu in Gentamicinu ni pozdravilo.
Krvavitve ostajajo predvsem v prvih 14. dneh dneh ciklusa, nato se umirijo.
Kaj lahko pričkujem glede zdravjelnja? V Leonišču ne dobim konkertnih rešit – vsakič me odslovijo, da naj počakamo še en ciklus, če se bo nek del zadebeljene sluznice odluščil sam.
V primeru napotitve na histeroskopijo – ali le to v Postojni opravljate v splošni anasteziji oz ali se to da dogovoriti?
Hvala in lep pozdrav
sloncica469, 09.02.2026 ob 22:47
Pozdravljeni,
ponovno vam pišem. zaradi vztrajajočih težav so mi ponovno vzeli bris, izvid pa je identičen kot pred zdravljenjem – kaže +++ pristonost Enterococus faecalis, torej sklepam, da se vnetje kljub Amoksiklavu, Hicocncilu, Efloranu, Klindamicinu in Gentamicinu ni pozdravilo.
Krvavitve ostajajo predvsem v prvih 14. dneh dneh ciklusa, nato se umirijo.
Kaj lahko pričkujem glede zdravjelnja? V Leonišču ne dobim konkertnih rešit – vsakič me odslovijo, da naj počakamo še en ciklus, če se bo nek del zadebeljene sluznice odluščil sam.
V primeru napotitve na histeroskopijo – ali le to v Postojni opravljate v splošni anasteziji oz ali se to da dogovoriti?
Hvala in lep pozdrav
Pozdravljeni,
res je zoprno, da težave še vztrajajo.
Enterokok je črevesna bakterija in včasih prehaja med organi in se je ne da kompletno odstraniti. Krvavitve, ki so samo v določenem delu ciklusa, so lahko povezane tudi s hormoni.
Zanima me, ali dojite? Ob dojenju je nepravilnih krvavitev več.
Kaj imate za kontracepcijo? Včasih se da s hormonsko kontracepcijo urediti krvavitve. Imamo tudi takšno, ki je varna v času dojenja.
Morda bi bilo smiselno poskusiti s tabletkami ali hormonskim materničnim vložkom. Lahko tudi s histerskopijo (ki jo v Postojni delamo največ ambulantno, samo s protibolečinsko terapijo (z analgezijo), brez splošne anestezije, a morda bi se dalo rešiti težave tudi brez.
srečno, N
Pozdravljeni,
najprej najlepša hvala za odgovor.
Ne dojim, tudi nikoli nisem, ker nisem imela mleka.
Dva dni nazaj sem bila spet na UZ, vendar se ni videlo nič, ker sem bila 1 dan pred pričakovano M. Zaradi slabe vidljivosti imam v torek takoj po M spet UZ. Tokratni zdravnik pa glede na krvavitve sumi na istmokelo. Ali je možno, da je le ta bila na predhodnjih uzjih spregledana? Gledam različne izvide, na kontroli po hospitalizaciji naj bi bila maternica CU prazna, potem 30.12. na kontroli pri drugi zdravnici pa je bilo ponovno nekaj notri. Sploh več ne vem kaj naj si mislim, komu naj zaupam.
Prav tako mi je ponovno vzel bris za bakterijo.
Hormonske kontracepcije si ne želim, imam zelo slabe izkušnje z več različnimi KT (pojavijo se mi ubijalske migrene, akne, zadrževanje vode) in bi se temu res rada izognila.
Popolnoma sem že obupana glede teh krvavitev in tako številnih posegov v svoje telo, sem v konstantnem krču, ginekološki pregledi so mi postali neznosno boleči. Zdravnik je predlagal tudi histeroskopijo (glede na to, kaj bo v torek), vendar me zanima, kje bi to lahko opravila (tudi samoplacnisko) v splošni anasteziji, ker sicer ne bo šlo, saj še tampona ne morem vstavit oz spolni odnosi so postali nemogoči, ker me tako boli, kaj šele vseh teh inštrumentov.
sloncica469, 13.02.2026 ob 22:25
Pozdravljeni,
najprej najlepša hvala za odgovor.
Ne dojim, tudi nikoli nisem, ker nisem imela mleka.
Dva dni nazaj sem bila spet na UZ, vendar se ni videlo nič, ker sem bila 1 dan pred pričakovano M. Zaradi slabe vidljivosti imam v torek takoj po M spet UZ. Tokratni zdravnik pa glede na krvavitve sumi na istmokelo. Ali je možno, da je le ta bila na predhodnjih uzjih spregledana? Gledam različne izvide, na kontroli po hospitalizaciji naj bi bila maternica CU prazna, potem 30.12. na kontroli pri drugi zdravnici pa je bilo ponovno nekaj notri. Sploh več ne vem kaj naj si mislim, komu naj zaupam.
Prav tako mi je ponovno vzel bris za bakterijo.
Hormonske kontracepcije si ne želim, imam zelo slabe izkušnje z več različnimi KT (pojavijo se mi ubijalske migrene, akne, zadrževanje vode) in bi se temu res rada izognila.
Popolnoma sem že obupana glede teh krvavitev in tako številnih posegov v svoje telo, sem v konstantnem krču, ginekološki pregledi so mi postali neznosno boleči. Zdravnik je predlagal tudi histeroskopijo (glede na to, kaj bo v torek), vendar me zanima, kje bi to lahko opravila (tudi samoplacnisko) v splošni anasteziji, ker sicer ne bo šlo, saj še tampona ne morem vstavit oz spolni odnosi so postali nemogoči, ker me tako boli, kaj šele vseh teh inštrumentov.
Razumem, da vam je že zelo neprijetno.
Izvidi UZ se spreminjajo glede na to, v katerem delu ciklusa ste. Pogosto je zelo težko oceniti vsebino maternice, zato dobivate različna mnenja.
Istmokelo pa se bolje vidi, ko se v njej nabere tekočina. Če se le ta izloči, se vidi samo brazgotina, ker istmokela kolabira. Lahko je vzrok za občasne krvavitve, zlasti za podaljšane menstruacije.
Če vam običajne kombinirane kontracepcijske tabletke ne ustrezajo, lahko poskusite s progesteronskimi, kjer je manj stranskih učinkov. Glavobole povzročajo estrogeni. Preparat je Cerelle ali Cerazet, predpiše ginekolog.
Učinkovit je tudi maternični vložek s progesteronom.
Če bi želeli histeoskopijo v splošni anesteziji, se o tem pogovorite z anesteziologom. Mislim, da ne bi smeli biti težav.
Boleči odnosi in krč telesa pa so verjetno posledica psihološke preobremenitve, zato bi morda poiskali še tovrstno pomoč.
srečno, N