endometrioza
Pozdravljeni,
lani januarja so mi opravili histero-laparoskopijo. Odkrili so pelvično endometriozo in jo nekaj tudi odstranili. Hormoni so bp, partnerjevo seme je ok. Letos aprila so mi na UZ opazili nekaj zarastlin in 2 cisti na jajčniku, zato zdaj čakam na IVF, ker ICSI ne bi bil uspešen. S postopkom začnem julija.
Menstruacije so že od nekdaj zelo boleče, težko odvajam blato med menstruacijo. Osebna zdravnica mi je zato dala napotnico za kolonoskopijo, a ne vem, ali jo naj opravim pred postopkom ali še počakam. Danes sem prvič opazila še kri v blatu (nimam menstruacije).
Bi bila uspešnost postopkov boljša, če bi opravila zdaj še kolonoskopijo in verjetno še kak poseg v črevesje, to pa bi verjetno močno zamaknilo IVF-je.
Hvala za odgovor,
L.
Spoštovani,
namen kolonoskopije je izključitev globoke endometrioze in če se jo potrdi, bi kazalo pred OBMP opraviti operacijo, ki pa je relativno invazivna in vključuje tudi odstranitev prizadetega dela debelega črevesa. to bi zanositev seveda zamaknilo vsaj za 6 mesecev, ampak ima svoj smisel, kajti endoemtrioza, kjerkoli že je, močno zmanjša verejtnost uspešnega postopka.
Kot sotrpinka z endometriozo ti priporočam da greš direktno do Dnevnega centra za endometriozo v UKC Ljubljana.
Sem bila pri premnogih zdravnikih a šele tam so mi prvi postavili pravo diagnozo endometrioze na črevesju. Vsi ostali so me pošiljali na kolonoskopijo, ki pa bi bila po mnenju strokovnjakinje (dr. Šalamun) za endometriozo preuranjen ukrep. Če endometrioza ni prešla črevesne stene, kolonoskopija ne bi nič pokazala. Če pa slučajno je, pa je lahko kolonoskopija izjemno boleča. Mene je poslala na endoskopski pregled črevesja, ki pa je pod sedacijo in prav nič boleč. Je pa res da je kolonoskopija dobra že zaradi tega, da izključi kakšne druge težave.
Vso srečo in poslušaj samo zdravnike, ki imajo izkušnje s to boleznijo, ker je lahko zahrbtna. V mojem primeru me ne osebna zdravnica in ne bivši ginekolog nista jemala resno. Dokler nisem končala na resekciji črevesja, ki pa je bila nujno potrebna. Ampak vedi, da v večini primerov endometrioza vseeno ne preide stene črevesja. V najboljšem primeru že sprememba prehrane dosti ublaži simptome.
Lep pozdrav!
Anonimno 10408, 10.03.2026 ob 11:17
Zdravo,
prosim za nasvet h kateremu specilastiu na dnevnem centru za edometriozo UKC LJ. izbrati, da je res strokoven, izkušen in empatičen ter ima dolgoletne izkušnje.
Hvala za pomoč.
Lp.
Vsi so v redu, brez skrbi. Srečno, N