ehogena formacija
Pozdravljeni!
Na UZ pregledu je ginekolog opazil “ehogeno formacijo” nad gestacijko vrečko(10 mm). Velikosti se ne spomnim točno(cca 15x4mm), upam, da sem si tudi ime prav zapomnila. Kaj to pomeni? Ali lahko škodi razvoju ploda?
Izmerili so mi tudi HCG hormon – 13 522….-ali je to normalna vrednost za 4.teden razvoja? (če se da tudi iz tega sklepati ali le iz razlike vrednosti, ki jo bo pokazala naslednja analiza-koliko bo naraslo)
LP, Lara
Pri 13000 beta HCG je nosečnost po vsej verjetnosti aktivna in bi se praviloma videlo že tudi bitje srca. Parna vrednost bo seveda povedala v katero “smer” se stvar premika. Ehogena formacija je le opis nečesa, kar ginekolog ni “pričakoval” da bo videl, kaj to pomeni pa ni mogoče reči. Lahko je miom, lahko odmrli drugi dvojček, lahko gre preprosto za “lažno sliko” nečesa, kar bo izginilo samo od sebe, lahko je “krč dela materničnega mišičja” in še bi se našlo kakšno pojasnilo. Počakajte nekaj dni, pa se bo vse razjasnilo.
Na UZ res ni bilo videti ne utripov in ne ploda – le bele pikice, ki bi lahko predstavljale plod v gestacijski vrečki, vendar je to 4.teden nosečnosti. Ali ni to zelo zgodaj, da bi se videl srčni utrip?
Mislim, da ste enkrat že na to temo napisali, da je pri 5. tednu nosečnosti zelo težko že kaj videti, oz. lahko bi se videlo z zelo dobrim UZ pod idealnimi pogoji.Najbolje je, da se to pogleda v 6.tednu. Ali to v mojem primeru ne drži?
Hvala za odgovor, vendar vseeno upam, da se bo moja nosečnost dobro iztekla.
LP, Lara.
Ne glede na vaše podatke o zadnji menstruaciji imamo ginekologi standarde, ki nam pomagajo pri odločitvah. Eden takih standardov je tudi beta HCG. Če je ta visok 18.000 enot, potem je nosečnost bodisi starejša kot 4 tedne ali pa je drugače nepravilna, če se jo “še ne vidi na UZ”. Za UZ vidno nosečnost v maternici je večinoma “diskriminatorna vrednost okrog 1000 enot beta HCG, razen v primeru, da gre za izvenmaternično nosečnost, ko so te vrednosti višje in nikoli niso absolutne.
Pri ženski z 18.000 beta HCG pri kateri z UZ ni videti nosečnosti v maternici, gre lahko za 3 stvari:
1. izvenmaternično nosečnost
2. pravkar ali pred kratkim doživet splav
3. molarno nosečnost oziroma bolezen trofoblasta
Žal vas bom na mojo srečo razočarala.
Bila sem še enkrat na UZ, beta HCG vrednost je narasla na 37000, viden pa je “rumenjak”, plod(5mm) in srčni utrip, gestacijska vrečka pa je velika 17mm(prej 10mm). Ginekologinja je rekla, da je vse tako, kot mora biti. Sem malo prd dopolnjenim petim tednom nosečnosti. (6-7 tednov od menstruacije).
Vseeno hvala za odgovor.
LP Lara.