dvig temperature ob ovulaciji
Spoštovani dr. Pušenjak,
na vašem forumu sem si prebrala vse o BT in vem, da mora priti do dviga temperature (vsaj)0,5 stopinje, sicer ni prišlo do ovulacije. Zanima pa me, od katere vrednosti pol stopinje? BT namreč ni konstatno npr. 36,6, potem bi se pa en dan dvignila na 37,1 in bi bilo jasno, da je to znak ovulacije. Tudi v dneh med in po menstruaciji temperatura malo niha: pri meni je od 36,4 celo do 36,7. In potem se mi recimo 18. dan dvigne na 36,9 ali 37, kar je samo tri ali štiri desetinke nad 36,7, je pa več kot pol stopinje nad recimo 36,4, kar pa je bilo nekaj dni prej. Sprašujem torej, ali mora biti ta razlika med enim in drugim dnevom ali je lahko vmes tudi več dni?
Menstruacijo imam sicer približno na 31-33 dni.
Hvala za odgovor in lep pozdrav! Katarina
Draga Katarina,
BT je zelo “mehek informator” o ovulaciji in ga ne svetujem pri “kompliciranih osebnostih”, ki nikoli niso prepričani, da vse delajo prav. Vedno namreč obstaja še “kakšno vprašanje”, ki je morebiti odločilno za to ali bo test kaj pokazal ali ne. Če vse delate po pravilih, torej vedno pred meritvijo spite vsaj 6 ur, da je to vedno ob istem času dneva, da nimate preveč “razburljivega in nepredvidljivega načina življenja” potem se da krivuljo BT vsaj intrpretirati, sicer pa je toliko možnih “izpadov” od normale, da BT raje ne uporabljajte, ker vas bo samo zbegal.
Seveda se lahko temperatura dvigne tudi manj kot za 0,5 stopinje, kar ne pomeni, da ovulacije ni, samo ne da se je točno “predvideti”. Pri vas očitno ta test ni primerna oblika “nadzora nad ovulacijo” – pika!
Torej, uporabna je le tista krivulja, ki pokaže dvig temperature(lahko tudi počasi) vendar znotraj dveh dni (po ovulaciji) in ostane konstantno dvignjena do menstruacije. Pri tem je lahko razlika tudi manj kot 0,5 st.C vendar mora biti “značilna”.
Lep pozdrav!
Krivulje merjenja bazalne temperature (med drugim tudi kako izgledajo pri tistih ženskah, ki nimajo ovulacije,…) si lahko najbolje ogledate na strani http://www.lifecyclesoft.com/
pod rubriko Cycle Galleries are Up. Ker večina krivulj ni v stopinjah Celzija – si lahko za primer ogledate to krivuljo (značilna krivulja – kjer pa je dvig nižji od 0,5 stopinje Celzija, ovulacija 19 dan in nosečnost)
Veliko sreče!
Lea
Pozdravljena!
Sama sem poleg merjenja BT poskusila še ugotavljanje ovulacije s testom Clear Plan, ki pa ga na žalost pri nas ne prodajajo več. Kupila sem ga v lekarni v Avstriji za 590 šilingov (cca. 10.000,00 SIT). Test vsebuje 5 urinskih paličic, ki jih uporabiš 5 zaporednih dni ob približno isti uri (vse je natančno razloženo v priloženih navodilih), pokaže pa z 99% gotovostjo, kdaj nastopi hormonski vrh oz. to, da bo ob pozitivnem rezultatu ovulacija nastopila v naslednjih 24 ali 36 urah.
Veliko uspeha, Andreja