Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Dodatek železa v nosečnosti

Dodatek železa v nosečnosti

Spoštovani,

Sem v 21. tednu nosečnosti.
Pred nosečnostjo sem imela konc. hemoglobina cca. 118 g/l.
Na prejšnjem pregledu (pri 18. tednih) mi je konc. padla na 105 g/l. Ker imam vso nosečnost težave s prebavo (in tudi že prej) – tako da sem bila 2 krat zaradi krčev na urgenci (kjer pa niso ugotovili drugega kot to, da je možen vzrok zaprtje) mi je ginekolog predpisal Hematopan (FerumLek in Retafer sem preizkusila že pred nosečnostjo, pa mi povzročata zaprtje). Ker tudi teh tablet nisem najbolje prenašala – spet zaprtje in krči – sem se odločila za prekinitev jemanja tablet in poskusila sem z naravnimi dodatki: robidovo vino, sok rdeče pese, suhe slive (ki jih tako ali tako jem za boljšo prebavo)..
Po 3 tednih imam konc. hemoglobina 102 g/l in se počutim v redu, prav tako s prebavo nimam težav.
Ker vem, da je to nizka vrednost, me zanima, če je še vedno dovolj visoka za normalen razvoj otroka in kaj mi predlagate.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Lea

Draga Lea,

pravzaprav je v nosečnosti težko ugotoviti ali gre pri nizkem Hb pod 110 za slabokrvnost ali le za fiziološko razredčasnje krvi ob sicer povečani količini krvničk v telesu. Za razlikovanje bi bilo potrebno ugotoviti velikost krvničk (pod 81 fl je premalo in gre verjetno za pomanjkanje železa) ali če je serumsko železo pod 10 gre tudi za pomanjkanje, sicer pa imate verjetno dovolj železa in gre samo za razredčitev. Suhe slive in ostalo pa je O.K.

New Report

Close