Najdi forum

Pozdravljeni!
Stara sem 26. let in imam ze od nekdaj neredne menstruacije oz. se pojavljajo v zelo velikih razmakih-od 32. do 55.dni. Poleg tega sem imela pred 2. leti tudi tezave z aknami, ki so se pojavile nenadoma, zato mi je ginekologinja predpisala tablete Diane 35. Sem tudi bolj porascena in na UZ je eden ginekolog videl morebiti nekoliko policisticne ovarije, drug pa ne. Zanima me kako dolgo se predpisuje terapija z Diane 35- ce se lahko jemljejo tablete tudi kot dolgotrajna kontracepcija ali so le za zdravljenje androgenih tezav? Ali imam ob morebitni diagnozi policisticnih ovarijev lahko tezave z zanositvijo in ali se ta diagnoza postavi tudi ob nezvisanem testosteronu ( pred 8. leti sem imela normalne vrednosti) ? Ali se vrednosti testosterona z leti spreminjajo?
Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem,
Maja

Diane-35 se lahko jemlje tudi dolgotrajno, čeprav se na zadnjih srečanjih s proizvajalci ti zavzemaljo za zamenjavo po doseženem učinku, to je nekako po 1-2 letih. Za “vzdrževalne” tabletke predlagajo Kt tretje generacije, seveda pri Scheringu Cilest, saj trdijo, da ti prav dobro vzdržujejo doseženo stanje zavrtega pretiranega učinka moških spolnih hormonov.
Iz navedenega ni mogoče reči kakšne težave in ali jih boste sploh imeli z zanositvijo, dokler se tega ne “poskusi”, ker noben znak niti izrazit PCO ne pomeni neplodnosti kar v naprej. Možna pa seveda je tudi zmanjšana plodnost.
Za PCO ni vedno značilen zvišan testosteron, niti poraščenost ni indikativna ob normalnem testosteronu, prav tako ne “številne drobne ciste v jajčnikih” same po sebi. PCO je sindrom, ki združuje več znakov in ima skupno odsotnost ovulacije, policističen jajčnik in značilno razmerje med hipofiznima hormonoma LH in FSH. Vse ostalo je lahko prisotno, ni pa nujno.
Na vrednosti testosterona pa vpliva več žlez z notranjim izločanjem in nekatera tkiva, ne le jajčniki. Predvsem je pomembna nadledvična žleza, sodelujejo pa še vse ostale vključno s podkožnim maščevjem, ščitnico, trebušno slinavko preko inzulina ipd. Celo za strokovnjake so nekateri mehanizmi nastanka PCO še uganka.

Za odgovor se vam iskreno zahvaljujem in vas moram pohvaliti za odgovore, ki so dostikrat precej zanimivi- npr. tista primerjava o skodljivosti KT v primerjavi s prometnimi nesrecami.
Lep pozdrav,
maja

Pozdravljeni dr. Pušenjak!

Z Diane 35 se zdravim že 4 leta zaradi zvečane poraščenosti, nerednih menstruacij, mastne kože (starost : 30 let). Laboratorijski izvidi pred 4 leti so pokazali rahlo povišanje moških spolnih hormonov (DHEA), ostale vrednosti hormonov so bile pred 4 leti OK. Ginekološki izvid ni pokazal policističnih ovarijev. V času terapije se je stanje izredno popravilo, vendar ne 100% (glede poraščenosti in izpadanja las). Na zadnji kontroli (februar 2001) mi je endokrinolog dodal še 1 antiandrogensko zdravilo, spironolakton (Aldactone), stanje se izboljšuje in čez pol leta imam spet kontrolo. V primeru izboljšanja bom lahko spironolakton in morda tudi z Diane 35 prekinila. Dejal je, da je treba čez čas terapijo z Diane spet ponavljati.
Moje vprašanje je, zakaj se priporoča za vzdrževanje doseženega stanja zavrtega pretiranega učinka moških spolnih hormonov KT 3. generacije? So vzrok stranski učinki Diane tbl, ki so morda večji od stranskih učinkov npr. Cilesta? Ali kaj drugega? Mi lahko priporočite kakšen www. naslov kakšne strokovne študije kliničnih preiskav, ipd., ki podpirajo te ugotovitve glede prehoda z Diane na Cilest? Ali se v praksi že uporablja ta prehod? Endokrinolog mi namreč na zadnji kontroli o prehodu na KT 3. generacije ni nič omenil, čeprav se mi je stanje v 4 letih skoraj 100% izboljšalo.
Glede na to, da jajčniki niso bili policistični pred 4 leti:ali bi se v primeru, da bi bila brez sedanje terapije lahko razvili policistični? Ali je vzrok za hirsutizem v že nastalih policist. jajčnikih ali obratno?
Kako je z zanositvijo? Je možno po prekinitvi terapije zanositi oziroma ali se ta sploh priporoča- z drugimi besedami: če bi želela imeti otroka, bi morala takrat s terapijo prekiniti. Kako je s plodnostjo? Ali bi po morebitnem rojstvu morala s to terapijo spet začeti, da ne bi prišli spet na dan androgeni, ali kako?

Za odgovore se že vnaprej lepo zahvaljujem.
Tina

Povečane vrednosti DHEA so lahko posledica različnih sprememb različnih žlez z notranjim izločanjem, tudi prirojenega defekta v encimski poti skorje vaših nadledvičnih žlez, zaradi katere se del hormonov namesto do kortizola petvarja v drugo smer, to pa so moški spolni hormoni. Takih napak je veliko na raznih nivojih tvorbe steroidnih hormonov in so različno pomembne, vendar na tem področju žal nimam izkušenj.

Predvidevam, da so endokrinologi take pomembne napake izključili, čeprav se včasih postopa tudi “šablonsko” s poskusno terapijo, po kateri se šele išče dalje, če odpove. Vsekakor je to ceneje, zato se včasih kaka draga preiskava tudi preskoči, saj od 10 indiciranih pogosto le 1 da pozitiven rezultat.
Kakorkoli, Diane ne zdravi temveč odpravlja posledice, torej se bo po prenehanju jemanja slej ko prej stanje poslabšalo.Če terapija pomaga je najbolje ostati pri njej. Lahko se poskusi tudi s Cilestom, ker ima nekatere lastnosti podobne Diane ob tem da je sicer manj “nevaren” kolikor o nevarnosti lahko govorimo.

V nekaterih primerih z dodajanjem majhnih odmerkov kortizolu podobnih hormonov lahko drastično zmanjšamo vrednosti DHEA v krvi “prizadetih” oseb, če gre za take vrste encimski defekt, kot sem ga omenil zgoraj. V takem, nezdravljenem primeru se tudi PCO razvije le pogojno in sekundarno, torej kot posledica.

Ta razlaga je močno poenostavljena in se morda kak endokrinolog z njo sploh ne bi strinjal, saj je v igri resnično zapleteno dogajanje, ki ga le redki razumejo v celoti.

New Report

Close