delovanje postkoitalnih tabletk
Spostovani gospod ginekolog,
vsa pohvala Vasi rubriki in Vasemu trudu, ki ga v to vlagate, saj vam verjetno pobere tudi kar precej prostega casa.
Rada bi vam zastavila nekaj vprasanj. Zanima me kako deluje postkoitalna tabletka, kaksni so njeni stranski ucinki in kaksna je zanesljivost (priblizno v procentih).
Najlepsa hvala za odgovor ze v naprej,
lep pozdrav in uspesno kariero Vam zelim
Jana
Draga Jana,
hvala za lepe želje.
PKT deluje tako, da “zmoti ovulacijski ciklus” na več ravneh, kar lahko v parvem trenutku celo prepreči ovulacijo (vendar v takem primeru lahko nastane hormonsko aktivna cista, ki kasneje moti ciklus naprej in lahko povzroči odsotnost menstraucije ali vmesne krvavitve še nekaj tednov – torej to ni zaželeni učinek), lahko pa povzroči (in to je zaželeno) spremembe v kvaliteti maternične sluznice, kar prepreči vgnezditev embrija ter pravzaprav povzroči zelo zgodnji splav.
Zanesljivost je zelo velika, vsaj 98%, kar pomeni da vsaj 12x zmanjša verjetnost naravne zanositve pri sicer zdravih plodnih parih.
Vzela sem PKT 14. dan ciklusa in dobila menstruacijo na 25. dan (ponavadi imam menstruacije na 26-28 dni). Takoj po tem, ko sem vzela tabletke, mi je bilo slabo približno dva dni, vendar bruhala nisem. Ali je to pogost stranski učinek? Kako naj vem, če se mi je naredila ta hormonsko aktivna cista? Kakšna je sestava te ciste in koliko je lahko velika? Kdaj približno izgine sama in kako jo pozdravijo v nasprotnem primeru?
Najlepša hvala za odgovore!