čuden okus v ustih
V obeh nosečnostih se mi je pojavljal čuden , “kovinski okus” v ustih. V prvi nosečnosti je po nekaj mesecih izginil, v drugi pa ne. Sedaj imam ta čuden okus zopet in me je strah, da sem ponovno noseča. Zadnjo menstruacijo sem imela 24.7., danes pa sem pričela rahlo krvaveti. Nezaščiten spolni odnos (mož je pazil) sem imela dva dni pred ovulacijo. CB testu ne zaupam , saj sem ga izvedla v prejšnji zaželeni nosečnosti 10 dni po izostali M pa je pokazal negativno.
Sestra v ambulanti mi je naredila test( ne vem kako se imenuje) 20.8. in je pokazal negativno. M imam na 30 – 32 dni.
Vprašanja:
1 je možno , da sem noseča
2 kaj povzroča ta neprijetni okus v ustih med nosečnostjo
3 je možno, da se mi je pojavil ta okus zaradi velikega strahu pred nosečnostjo ali zaradi kakšnega drugega vzroka, morda hormonskih motenj
4 sva s sestro opravili test prezgodaj
5 kdaj naj naredim ponovni test
Hvala za odgovore. Mara
1. Možno, ponovite test čez en teden dokler ne bo pozitiven ali se ne pojavi M.
2. kaj povzroča tak okus ni znano znao pa je, da se pojavljajo spremembe v zaznavanju tako v vonju kot okusu in pri nekaterih se spremenijo tudi “nagnjenja” do določenih okusov. Znani so primeri, ko so nosečnice nenadoma “vzljubile” gumijaste predmete ali kaj podobnega, kar normalnemu čoceku “smrdi” in obratno, da so vonjale smrad kjer ga ni bilo. Tako je verjetno tudi z okusom….neke vrste senzacija, ki nima osnove v kemiji razmer v ustih temveč se dogaja v možganih. Predpostavljam pa, da imate primerno oskrbljene zobe. Včasih se kovinski okus pojavlja v ustih tudi pri “nenosečih” in mošđkih, če so plombe neprimerne in vsebujejo različne kovine, ki ustvarjajo elektrolitske reakcije.
3. ne vem
4. tudi to je možno, zato navodilo iz točke 1.
5. >>>> točka 1.
Spoštovani!
Danes sem dopolnila 7 tednov nosečnosti. Odkar vem za nosečnost imam pri jedi nekoliko bolj občutljive dlesni, sploh na levi strani, poleg tega pa že nekaj dni opažam, še posebej ponoči, ko se zbudim, da imam v ustih izrazito sladkast okus (v bistvu so sladkaste dlesni). Ne spomnim se, da bi kdaj prej čutila tak okus. Dlesni na pogled ne izgledajo vnete. Zanima me, ali bi morala glede tega kaj ukreniti.
Ker sem ravno pri pisanju, bi vprašala še, ali je normalno, da imam že od začetka nosečnosti občasno zvečer in proti jutru nemirne noge, kar se mi je pri prejšnji nosečnosti zgodilo šele proti koncu. Sem pa imela te težave v določenih obdobjih tudi že kot mladostnica.
Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem!
Lep pozdrav!
Spoštovani,
žal se na dogajanje v ustni votlini ne spoznam dovolj, da bi znal razložiti, od česa sladkast okus, je pa spremenjen okus in včasih celo želja po žvečenju nenavadnih materialov v začetku nosečnosti eden od nezanesljivih znakov nosečnosti in mogoče gre za ta fenomen. Občutljivost dlesni bi lahko nakazovala tudi vnetje, za preverjanje, pa bi morali do zobozdravnika. nemirne noge so tudi fenomen, ki je pri nosečnicah pogostejši, zakaj tako zgodaj, pa ne bi vedel pojasniti.
Spoštovani!
Ker podobnega vprašanja nisem zasledila se obračam na Vas, v zvezi s kovinskim okusom po jedi v nosečnosti (15t). Morda je malce nenavadno, ampak vseeno. Zgodilo se mi je, da sem po jedi (jogurt s popečenimi nektarinami na ponvi) v ustih začutila kovinski okus. Tega sem sicer opazila pri 2 ali 3 grižljajih (predvsem pri koži nektarine), nato pa je okus spet bil normalen. Ali je to lahko posledica nosečnosti (kar se mi zdi nenavado, saj tega do sedaj nisem opažala), ali pa je morda posledica same priprave obroka? Ali bi to lahko kakorkoli (negativno) vplivalo na plod?
Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujem. Lep pozdrav!
ne vem od česa to pri vas sicer je, praviloma pa gre za neko kombinacijo hrane in kovinskih zalivk, ki privedejo do tvorbe električnega galvanskega člena in to povzroči okus po kovini.
Pozdravljeni!
Imam eno vprašanje. Danes sem vzela tableto za železo z vodo. 10 min sem šla za tem popit in sem imela okus kot da bi popila detergent. Me pa zanima bi lahko bilo od tablet takšen okus? V bližini kozarca sem imela steleks in res detergent za posodo. Uro prej sem obrisala pipo z čitilnimi robčki. Če bi mogoče bil v kozarcu kaka sled bi lahko škodovala plodu? Se mi pa že nekajkrat pojavil takšen okus.
Spoštovani,
ne vem in tudi ne morem vedeti od česa pri vsem naštetem bi lahko vi občutili okus vode po detergentu. Ne glede na vzrok pa to plodu ne bo povzročilo škode.