Najdi forum

CTG in popadki

Spoštovani g. Pušenjak!
Že vnaprej se Vam opravičujem, ker Vas nadlegujem z vprašanji, ki bi jih danes morala zastaviti svoji ginekologinji.
Sem na začetku 36. tedna zelo lepe nosečnosti in porod že z veseljem in brez predsodkov pričakujem. Današnji CTG je pokazal menda že kar močne popadke, ki pa ji sama (še) ne čutim. Ginekologinja je rekla, da je vse v najlepšem redu, kar me je tako zmedlo, da je nisem vprašala, kaj ti popadki pravzaprav pomenijo.
Da bi se lahko pomirila, sprašujem Vas:

1. Ali to pomeni, da se je porod nepreklicno začel in da lahko rodim že v nekaj dneh?
2. Koliko časa lahko v tem primeru traja ta “latentna doba”, v kateri sama še ne čutim popadkov ali drugih znakov začetka poroda?
3. Ali je možno, da se ti popadki popolnoma umirijo in kljub vsemu rodim ob roku, ki je 10. 9. 2001?
4. Ali mi svetujete, da opustim telesno vadbo in daljše sprehode? Naj se izogibam teže prebavljivi hrani?
5. Zakaj ginekologinja ni pogledala dolžine materničnega vratu in/ali morebitne odprtosti materničnega ustja, če so popadki že tu?

Ker je že vseskozi “vse v najlepšem redu”, tudi danes nisem hotela biti panična nosečnica, vendar pa me vseeno zelo skrbi …

Zelo hvaležna bom za Vaše odgovore!

JulijaM

Morda še to: Stara sem 28 let in to je moja prva nosečnost. Otroček je že v glavični vstavi, vendar se še vedno zelo veliko premika, vrti (se lahko znova obrne z nogicami navzdol, kot je bil še v 34. tednu?).
Ob UZ v 31. tednu je ginekologinja rekla, da je za svojo starost zelo velik in da bo ob porodu (če bo ta ob roku), gotovo tehtal več kot 3500 g.
Danes mi je v materinsko knjižico vpisala še dva podatka: SF= 34 cm, CTG reakt.
Sama sem si izmerila obseg trebuha, ki je 95 cm.
Visoka sem 170 cm, ob zanositvi sem tehtala 53 kg, sedaj pa 61 kg (je to premalo?…)
Ker sem Vam natresla toliko vprašanj, lahko objavite tudi samo svoje odgovore ali pa mi odpišite na naslov julija_m@email.si Hvala še enkrat!

Popadki, ki jih ne čutite so nepomembni oziroma kvečjemu “pripravljalčki”, kakor previmo predporodnim popadkom. Povsem možno je, da boste rodili bližje roku ali na rok in celo po njem. latentna doba lahko traja tedne, dneve, več deset ur ali nekaj ur. Trjanja ni mogoče napovedati. Telesno bodite aktivno toliko kolikor vam “prija”, nikar pa ne pretiravajte.
Ginekologinja je glede pregleda pač ocenila, da si od njega ne more obetati uporabne informacije, lahko pa z njim pospeši porod.
Po tem ko se plod v tretji tretjini enkrat obrne na glavico (posebej pri prvesnici), se le še redko obrne nazaj na zadnjico.

New Report

Close