ciste krive za neplodnost?
Pozdravljeni
stara sem 30 let, imam 5 let staro hčerko. Že 16 mesecev imam spolne odnose brez zaščite, zanosim pa ne.
Pred dvemi leti sem dobila vaginalno vnetje zaradi materničnega vložka, ki sem ga imela približno 1 leto. Takrat mi je ginekologinja predpisala tablete in svetovala, da počakam še nekaj mesecev preden zanosim. Menstuacije sem imela redno na 27-28 dni, in sem pričakovala da bom hitro zanosila, saj sem imela spolne odnose vsak dan. Takrat so se pojavile motnje v menstrualnem ciklusu, menstruacija se je pojavila vsaka dva meseca, pa še ta je bila zelo šibka, trajala je samo 2 – 3 dni.
Hormoni so mi nagajali, kajti vsak mesec, ko bi morala dobiti menstruacijo, sem imela vse simptome predmenstrualnega sindroma, ki so se vlekli tudi po 14 dni, krvavitve pa od nikoder.
Ginekologinja mi je po pregledu z ultrazvokom odkrila, da imam na desnem jajčniku majhno vodno cisto. Predpisala mi ni nobenih zdravil, odslovila me je z besedami, da se bo sama od sebe odstranila. Od tega je minilo že eno leto in težave so še vedno enake. Pri ginekologinji sem bila v tem letu petkrat na pregledu, in nikoli ni nič ukrepala.
Še to, pred 10 leti sem imela umetni splav, hčerko pa sva spočela takoj, ko sva nehala uporabljati zaščito.
Prosim vas za mnenje.
Hvala
Draga Yaya,
Za vaše težave z zanositvijo je lahko odgovorno ali soodgovorno marsikaj od tega, kar ste našteli iz vaše preteklosti, lahko pa gre samo za naključno “smolo”, saj sem že na več mestih zapisal, da ni zanositvena verjetnost na ciklus vič večja kot 25%. Tako je možno in se seveda nekaterim tudi zgodi, da ob rednih spolnih odnosih ne zanosijo tudi 24 mesecev in več.
Od organskih razlogov bi prišle v poštev zarastline na jajcevodih in jajčnikih po vnetju, ki ste ga morda preboleli po porodu ali ob marterničnem vložku, saj ob uporabi le-tega včasih pride do vnetij notranjih rodil, ki so “tiha” in brez “simptomov”, povzročijo pa neplodnost. Možno je, da imate hormonsko delujočo cisto (velikost ni pomembna), ki povzroča take hormonske motnje , da so ovulacije redke ali jih sploh ni. Tudi po vnetjih se lahko razvije “reaktivna oblika PCO” (poiščite si opise z iskalnikom). Lahko gre tudi za “prezgodnjo meno” pri vas in navsezadnje je lahko vzrok tudi pri partnerju, saj se tudi pri moškem plodnost lahko zmanjša.
Naštel sem le nekaj povsem možnih razlogov zakaj ne zanosite, zato bi vaju bilo potrebno oba “vzeti pod drobnogled” v posvetovalnici za neplodne pare oziroma pri strokovnjaku, ki se ukvarja z neplodnostjo.