cista in endometrioza
Lepo pozdravljeni!
Stara sem 28 let. Ze kaksne tri mesece opazam, da me pred tik menstruacijo
boli levi jajcnik (bolecina traja priblizno en dan). Menstruacije imam redne
vcasih minimalno bolece, a nikoli nisem imela nikakrsnih ginekoloskih problemov redno sem hodila na preglede. Potem sem obiskala
ginekologa, ki mi je z ultrazvokom odkril cisto (okoli 4 cm premera – tik pred menstr. ciklusom). Rekel mi je, da imam endometriozo, ki lahko povzroca tezave
pri zanositvi. Predpisal mi je tablete Stediril za 30 dni, in potem kontrolo, a je rekel,
da si vseeno misli, da bo po tem potrebna laparoskopija. Bila sem seveda zelo
pretresena, se posebej, po tem, kar sem kasneje prebrala o endometriozi in
tezavah pri zanositvi.
Zanima me:
– Ali lahko ginekolog le na podlagi UZ postavi tako diagnozo?
– Kakšne ciste povzroca endometrioza, vodne ali kakšne drugacne?
– Ali je mogoce z UZ videti, kaksna je sestava ciste?
– Kako hitro raste cista?
– Katere ciste so nenevarne in izginejo same po sebi in katere je treba odstraniti?
– Kaksna je razlika med KT Stediril, Stediril m in Stediril d?
– Kako poteka laparoskopija in koliko casa je treba ostati v bolnici?
Najlepsa hvala za odgovore in lep pozdrav
Draga Sanja,
Opažam, da kolegi zelo radi “na glas razmišljajo” in nehote s tem povzročajo več zmede kot koristi. Seveda gre pri vsaki cisti na jajčnikih lahko tudi za endometriozo vendar gre lahko v načelu vedno za ves spekter poznanih cist na jajčniku, vključno z nerupturiranim foliklom ali funkcionalno cisto, ki se sama pozdravi. Nekdo, ki sicer tudi operira in vidi take ciste takorekoč vsak dan, si seveda sme “privoščiti” tudi preliminarno “diagnozo” vendar se še najbolj izkušenim zgodi, da zgrešijo tudi v 1/3 primerih. Torej….diagnoza vrste ciste je samo in izključno operativna in histološka, nikakor ne z UZ.
Endometrioza povzroča “čokoladne” ciste, ki jih imenujemo tako zato, ker se iz njih ob operaciji praviloma izlije rjava vsebina, ki je posledica več mesecev in celo let nabiranja krvi v taki cisti kot posledica “menstrualnih krvavitev v jajčnik”, kjer se pri endometriozi nahaja enaka sluznica kot sicer v maternici. Barva je taka zaradi krvnega barvila Hema, v katerem so tudi molekule železa, ki je osnova za tako barvo.
Sestave ciste z UZ ne moremo videti lahko pa iz vzorca zvočnih odbojev do neke mere sklepamo za kakšno vsebino ciste gre, Če je ta zelo “anehoična” pomeni, da gre za razmeroma čisto tekočino (sveža kri, telesna tekočina, zelo tekoč gnoj ipd.) če se v tekočini vidi “snežnemu metežu podobni delci” gre že za gostejšo vsebino (starejšo kri recimo pri endometriomu, gostejši gnoj v vnetni cisti ali loj v dermoidni cisti) in če okrog tekočih delov vidimo trše ali zelo trde odboje podobne tkivnim ali celo koščenim, potem skoraj zagotovo gledamo “dermoidni tumor”. Več kot toliko iz Uz slike ne moremo sklepati. Seveda veliko informacij dodajo tudi “težave” ki jih pacijentka omenja a so tudi te pogosto zavajajoče. Prav za endometriozo 3. in 4. stopnje je npr. značilno, da takorekoč razen neplodnosti ne povzroča težav medtem ko tista 1. in 2. stopnje, ki se jo z UZ sploh ne vidi lahko povzroči nevzdržne bolečine.
O rasti cist vemo zelo malo. Predvidevamo, da je zelo različna od tega da nastane takorekoč v nekaj dneh in taka ostane ali da mora v nekaj tednih narasti na velikost otroške žoge ali celo večje buče. Večinoma rasti cist ne vidimo, temveč cisto odkrijemo, ko je tako velika kot pač je (v naravi je zelo podoben pojav rast gob: ali ste že videli rasti gobo?- jaz še ne)
Običajno imamo pri vsaki cisti časa vsaj en ciklus ali celo dva za opazovanje. Izjeme so ciste pri ženskah v postmenopavzi in včasih tudi pri mlajših, kjer vidimo veliko prekatov, zadebeljene pregrade med prekati, izrastke v takih pregradah in kadar so ciste večje od 8 cm. Obstaja sicer še več razlogov, kjerse prej kot običajno lahko odločimo za operacijo (npr. rak jajčnika v družini) vendar pri vseh “navadnih cistah” brez predelnih sten in pri takih, ki so manjše od 8cm premera lahko počakamo vsaj nekaj ciklusov, da se prepričamo v to, da ni funkcionalna. Pogosto v tem času dajemo gestagene (hormone) in pogosto v času jemanja teh hormonov cista “poči” oziroma izgine.
Med stedirili z različnimi podaljški je razlika samo v vsebnosti hormonov. Stediril-m ima 0,03mg EE + 0,15mg levonorgestrela, Stediril-d 0,05 EE + 0,25mg levonorgestrela, Stediril pa 0,05 EE + 0,5mg norgestrela
LPSC poteka v narkozi in v lgavnem se skozi 3-4 manjše vreze v trebuh (pri popku in 2-3x nad sramno kostjo) v trebušno votlino vstavi cevke, skozi aktere je mogoče operirati po kontrolo posebne kamere. Torej operater gleda na televizorju podoben monitor in preko paličastih inštrumentov dela v trebuhu. Operacije so torej minimalno invazivne, običajno (ne vedno) z malo krvavitve in predvsem se opravijo v pogojih “vlažne komore” kar prepreči izsuševanje tkiva in s tem poškodbe, ki kasneje vodijo v pooperativne zarastline. Po običajnih nezapletenih posegih je potrebno v bolnišnici ostati 2-3 dni, pri nekoliko bolj zahtevnih največ 1 teden.
Najlepša hvala za vas izcrpen odgovor!
Vceraj me je pregledal drug ginekolog prav tako z ultrazvokom
(4. dan menstruacije) in ugotovil, da ni sledu o nikakrsni cisti, da
je vse ok in normalno, da je cista, ki jo je videl moj ginekolog, take vrste,
da je izginila med menstruacijo, kar je popolnoma normalen pojav.
Rekel je tudi, da cista ni bila endometrioticna, saj ne bi izginila.
Tudi za predpisane tablete (Stediril) je rekel, da jih zaradi tega
seveda ni potrebno jemati.
Upam, da sem lahko pomirjena.
Hvala se enkrat za odgovore in tale forum, v katerem se marsikaj zve in razjasni.