c-film
Spostovani zdravnik!
Stara sem 18 let, spolnih odnosov se nisem imela, ker pa imam resnega fanta, razmisljava ze pocasi tudi o tem. Nadvse me je strah zanositve, zato bi imela rada cimvecjo zascito. Zelo me je strah, da bi kondom pocil, ker sva oba se zelo neizkusena. V Vasem forumu sem ze prebrala, da c-film ni zanesljiva zascita. Zato sem razmisljala, da bi uporabila tako kondom kot tudi c-film hkrati Kaksno je vase mnenje o tej kombinaciji? Zanimajo pa me tudi stranski ucinki, ki jih lahko povzroci c-film, mi jih lahko prosim nastejete?
Je mozno dobiti postkoitalne tabletke ze v naprej, recimo preventivno.. ce gre slucajno kaj narobe?
Se opravicujem, ker vam nakladam in tezim, ampak res me je strah in ne bi rada trpela posledic zaradi premale odgovornosti.
Iskrena Vam hvala,
Lucy
Draga Lucy,
ta forum je namenjen prav takim vprašanjem. Možne so poljubne kombinacije oblik kontracepcije posebej barijernih metod med seboj. Seveda pa lahko dobite postkoitalne tabletke tudi vnaprej pri osebnem zdravniku ali pri ginekologu vendar se lahko dogovorite tudi za običajne KT, ki se jih jemlje vsak dan, če imate namen imeti redne spolne odnose.
Stranskih učinkov razen morebitne alergične reakcije na sestavine kondoma (predvsem lateks) in c-filma ne poznam.
C-film je oblika lokalne kontracepcije v obliki majhne 2 x 4 cm velike, polivinilu podobne snovi, ki se pred odnosom vstavi v nožnico, kjer se raztopi in uničuje spermije. Metoda je boljša od “prekinjenega odnosa” ne sodi pa med “varne oblike kontracepcije”, predvsem ne za mlade, plodne ženske. Priporočamo je kot dodatek ženskam v obdobju okrog mene, ko je možnost zanositve že precej zmanjšana in kot dodatek ob siceršnji uporabi kondoma, če le-ta “poči”.