bris
Prosim, odgovorite mi, v kateri starosti je potreben prvi PAP test in tudi ginekološki pregled. Imam namreč 27 let in še nimam spolnih odnosov (nekaj časa jih s partnerjem še ne bova imela). Pred dvemi leti sem bila na prvem pregledu zaradi manjšega vnetja, pa mi ginekolog tega testa niti ni omenil. Hvala za odgovor.
Draga Maja,
s PAP brisom pa je tako. Namenjen je zgodnjemu odkrivanju ploščatoceličnega raka oziroma predstopnjam tega raka na materničnem vratu, ki predstavlja 90% vseh oblik raka na materničnem vratu, se pa pri spolno neaktivnih ženskah takorekoč ne pojavlja! Žleznega raka lahko s PAP brisom sicer tudi odkrijemo vendar zgolj po naključju in v tem smislu nima preventivne vloge, saj da spremembo šele, ko se je že razvil. Zato pred pričetkom spolnega življenja PAP bris nima pravega smisla, če sem iskren ne glede na starost. Obstaja namreč izjemno majhna, takorekoč nepomembna verjetnost, da bi nam ginekološki pregled pri vas pred pričetkom spolnega življenja dal kak namig na ginekološko bolezen.