bom (sem) zanosila?
Pred nekaj dnevi sem s fantom prvič imela bolj intimne odnose. Spolnih odnosev nisva imela in tudi zaščitena nisva bila (kontracepcijskih tablet ne jemljem). Na zacetku sva se le poljubljala potem se je stopnjevalo. Bila sem vzburjena, moja nožnica pa je bila zares zelo vlažna. Potem sva se malo “igrala” s prsti… Ko sem ob koncu slučajno prijela rjuho je bilo pod mano vse vlažno. Sedaj ne vem, ali je bilo to iz moje nožnice, ali pa je on dozivel izliv. Ne vem ali je doživel orgazem. Sedaj me zanima ali obstaja možnost zanositve (če da, kolikšna približno je)? Zanimajo pa me tudi prvi znaki nosečnosti. Imam dokaj redno menstruacijo in po mojih izračunih bi jo morala spet dobiti čez 12-14 dni. Zanima me, ali lahko že kako prej izvem za nosečnost (razen testov). In še nekaj. Sem še mladoletna in zanima me kako je s splavom. Ali morajo podpisati starši, ali lahko to storim v spremstvu kakšne druge polnoletne osebe? Ali je za splav potrebno plačati? Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem za odgovor. lp
O možnosti zanositve na podlagi vaših podatkov ne morem sklepati. Če ste si ali ne zanesli semensko tekočino v nožnico se takole ne da ugotavljati.
Razen testov za nosečnost ni druge priročne metode za ugotavljanje nosečnosti. Naredite ga, če vam bo menstruacija izostala 1 teden ali več. Seveda lahko test naredite že takoj ob izostanku vendar je takrat lahko še “lažno negativen” in postane pozitiven šele nekaj dni kasneje. Bolje je počakati da M zanesljivo izostane nekaj dni.
Glede splava ni pomembna “polnoletnost”. Če ste starejši od 15 let niste dolžni dajati posebnih pojasnil nikomur. Izberete si ginekologa in če ta ugotovi nosečnost ter le-te ne želite obdržati, imate po zakonu pravico do prekinitve do 10. tedna nosečnosti, s štetjem od prvega dne zadnje menstruacije pri 28-dnevnem ciklusu oziroma “ekvivalenta” v ultrazvočni meritvi nosečnosti. Z napotnico greste v ustanovo, kjer vam prekinitev nosečnosti opravijo varno in v skladu z merili, ki zagotavljajo najmanjšo možnpo stopnjo zapletov.
Pri mlajših od 15 let mora sopodpisati skrbnik, ki je lahko kdorkoli iz družine, lahko tudi “babica”, samo da je opravilno sposobna. Skrbnik ne more biti polnoletna “prijateljica”. Skrbnik je izjemoma lahko tudi “socijalna delavka”, če navedete razloge, zaradi katerih starši ne bi smeli izvedeti za nosečnost in bi vam “grozile sankcije”, ki niso oravičljive. Torej….vedno se najde izjema in način za pomoč iz zagate.