Bolečina v kolenu
Prosim, zato smo tu.
Lep pozdrav
pozdravljeni,
pred dvema tednoma sem padla na smučanju (robnik me je zavrtel). po tistem sem imela 2 dni bolečine, potem se je umirilo. manj kot teden dni kasneje, sem med pospravljanjem počepnila (v kolenu mi je malo počilo). v naslednjih dneh sem občutila ostro bolečino na zunanji strani kolena (tudi ko sem ležala ali sedela), koleno pa je bilo zatečeno predvsem na spodnji strani. začela sem si pomagati z berglami. sedaj je bolečina v večini izzvenela (po dolgem dnevu in zjutraj me še vedno skeli, vendar manj kot me je), koleno pa je še vedno otečeno (kakšne dni bolj). predvsem me skrbi saj koleno lahko v celoti pokrčim (vmes mi sicer preskoči pri kotu 110 glede na zadnje stegenske mišice in meča), ne morem ga pa do konca iztegniti (fizčno ne gre, niti ko ležim). poleg tega pri obremenjevanju kolena čutim nestabilnost (kot da mi bo skočilo nazaj ali pa klecnilo. to čutim tudi pri hoji in stanju). rotacija kolena me ne boli, poskušam ga iztegniti do konca vendar ne gre (sicer imam hipermobilne sklepe). na urgenci so potrdili da križne vezi niso strgane, sedaj pa čakam na MRI. zanima me, kaj (če sploh kaj) bi to lahko bilo.
hvala!
Pozdravljeni,
po opisu zelo verjetno ne gre za “navaden udarec”, temveč za notranjo poškodbo kolena, predvsem zaradi nezmožnosti popolnega iztega in občutka nestabilnosti.
Najbolj verjetna je poškodba zunanjega meniskusa – značilni so pok ob gibu, preskakovanje pri določenem kotu ter mehanska zapora, ko kolena ni mogoče povsem iztegniti ali pokrčiti.
Možna je tudi poškodba zunanjih stranskih vezi, ki se v večini primerov zacelijo konzervativno, brez operacije. Pomembno pa je, da glede na opis ne gre za popolno rupturo sprednje križne vezi, kar je dobra novica.
Brez izvida MR lahko seveda le ugibamo. Svetujem, da se z izvidi oglasite v ambulanti – vsak ponedeljek v Ljubljani, lahko pa jih pred tem mirno prilepite tudi tukaj. Brez kliničnega pregleda pa žal ne bo šlo.
Do takrat:
brez počepov,
brez rotacij,
brez športa,
po potrebi bergle in razbremenitev.
Lep pozdrav 👋