Najdi forum

Betametazon

Pozdravljeni, zdravnik mi je predpisal Betametazon 0,25 mg/g v hidrofilni kremi. V lekarni so mi povedali, da gre za močan kortikosteroid in da naj ne pretiravam z mazanjem po genitalnem predelu, saj se lahko koža tam stanjša in pride do okužbe. Je to res ? Lahko poveste kaj več o uporabi te kreme ?

Odgovor na objavo uporabnika
Sonce260, 07.03.2026 ob 18:44

Pozdravljeni, zdravnik mi je predpisal Betametazon 0,25 mg/g v hidrofilni kremi. V lekarni so mi povedali, da gre za močan kortikosteroid in da naj ne pretiravam z mazanjem po genitalnem predelu, saj se lahko koža tam stanjša in pride do okužbe. Je to res ? Lahko poveste kaj več o uporabi te kreme ?

Res je, to je kortikosteroidna krema, ki jo predpišemo običajno za zdravljenje vnetij, ki niso povzročena z mikroorganizmi.

Kremo se nanaša na obolelo področje, običajno 1x dnevno, na čisto in suho kože, zelo na tanko. Lahko se jo uporablja tudi več mesecev, odvisno od indikacije. Svetujem, da upoštevate navodila zdravnika.

Med terapijo s kortikosteroidi svetujemo, da kožo dodatno negujete s hranljivimi mazili (npr Bepanthen) ali geli (cicatidrina, Palomacare), ki jih dobite brez recepta. Npr. Betametazon zvečer, nego pa zjutraj ali čez dan.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

New Report

Close