Najdi forum

analni seks

Spoštovani,

upam, da se ne bo tu vsul plaz obtoževanj zaradi mojega vprašanja. Z možem večkrat prakticirava analni seks. Paše obema, da ne bo pomote, da to počnem zaradi njega. Skrbiva za higijeno. Zanima me ali je to škodljivo za žensko oziroma bom v kasnejših letih imela težave_

Hvala in lep pozdrav.

Odgovor na objavo uporabnika
primorka341, 19.03.2026 ob 13:19

Spoštovani,

upam, da se ne bo tu vsul plaz obtoževanj zaradi mojega vprašanja. Z možem večkrat prakticirava analni seks. Paše obema, da ne bo pomote, da to počnem zaradi njega. Skrbiva za higijeno. Zanima me ali je to škodljivo za žensko oziroma bom v kasnejših letih imela težave_

Hvala in lep pozdrav.

O analnih odnosih je bilo že več vprašanj, a nikoli ni bilo plazu vprašanj.

O dolgoročnih posledicah analnih odnosov ni veliko raziskav, vse pa poudarjajo dva zapleta – prvi je poškodba mišice zapiralke in posledične slabše možnosti za zadrževanje blata in vetrov (fekalne inkontinence), drug zaplet pa so pred-rakaste spremembe in rak analnega področja, ki ga povzroča HPV. HPV se namreč zelo dobro počuti v tem okolju, tudi onkogeni HPV-16, zato je priporočljivo cepljenje proti HPV.

Največje tveganje za omenjeni posledici imajo ženske, ki zgodaj v mladosti začnejo s takimi odnosi in imajo več spolnih partnerjev, zlasti če pri odnosih ne uporabljajo kondomov.

lp, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

Ampak kondom ne zaščiti pred HPV in fekalno inkontinenco ?

Anonimno 3584, 19.03.2026 ob 14:51

Ampak kondom ne zaščiti pred HPV in fekalno inkontinenco ?

Kondom zmanjša tveganje za HPV okužbo, zaščiti pa edino cepljenje. Ki je pomembno tudi zato, ker nimamo pregledov, s katerimi bi iskali predrakaste spremembe analnega področja.

Tveganja za poškodbo zapiralke se zmanjšajo z lubrikanti, tudi s kondomi, ker so lubricirani, a kondomi tega ne preprečujejo v celoti.

lp, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

Hm, kolikor vem kondom sploh ne zaščiti niti ne zmanjša možnosti prenosa HPV, vsaj tako pravi moj G.

Glede druge stvari je pa ja logicno da boste področje anusa namazali z lubrikantom, slino, oljem itd ker drugače sploh not ne bo slo, ce pa bi ze, ne bi to nikakor pasalo kot opisuje Primorka341

Anonimno 8184, 19.03.2026 ob 19:16

Hm, kolikor vem kondom sploh ne zaščiti niti ne zmanjša možnosti prenosa HPV, vsaj tako pravi moj G.

Glede druge stvari je pa ja logicno da boste področje anusa namazali z lubrikantom, slino, oljem itd ker drugače sploh not ne bo slo, ce pa bi ze, ne bi to nikakor pasalo kot opisuje Primorka341

Ob pravilni uporabi kondoma se za 70% zniža možnost za prenos HPV. Torej kondom ne prepreči, ampak zmanjša možnost prenosa HPV med spolnimi odnosi.

Cepljenje proti HPV pa zelo učinkovito prepreči bolezni, povezane s HPV (rak in genitalne bradavice).

Najboljša je kombinacija – cepljenje (idealno pred prvim spolnim odnosom) plus kondom.

lp, N

New Report

Close