Ali je plod odmrl???
Lepo pozdravljeni dr. Pušenjak!
Imam en problem, ki me zelo zelo skrbi.
Danes sem bila na UZ pregledu. Zadnjo menstruacijo sem imela 12.06.2001, se pravi da sem 8. tednov noseča.
UZ izvid je takšen:
V uterusu pravilen gestacijski obroček z odboji ploda.
CRL 6 mm
utripov še ne vidim
Menstruacije sem imela redne, tudi ovulacija tisti mesec je bila sredi ciklusa, kar sem opazila iz merjenja bazalne temperature.
Zdravnica je rekla, da je vse skupaj malo majhno in da utipi dše niso prisotni. Na kontrolo me je naročila čez 10 dni.
Kakšnih posebnih problemov nimam, razen manjših slabosti. Tudi krvavela do sedaj nisem še nič.
Ali je morda plod odmrl, ali bi to zdravnica na UZ videla???
Ker je 10 dni dolga doba za čakanje na izid, bi vas prosila za vaše mnenje ali morda podobne izkušnje iz vaših primerov.
Za čimprejšnji odgovor se vam iskreno zahvaljujem.
LP Tanja
Draga Tanja,
ne vem kako kvaliteten je UZ aparat vaše ginekologinje vendar bi, če je bil plodek že viden zadostovala kontrola tudi čez polovico manj časa. Če v takem primeru nosečnost ne bi nič zrasla in/ali še vedno ne bi bilo utripov, potem bi bilo takorekoč zagotovo to, česar vas je strah, namreč, da je plod odmrl. V tem času plod zraste za 1,5-2 mm na dan, torej bi moral biti čez 5 dni dvakrat večji. Predvidevam, da ima v ordinaciji veliko gnečo, zato vas je naročila tako, da bo takrat 100% jasno kaj je na stvari.
Draga Tanja,
Sicer se obicajno ne oglasam pa vendar se tokrat moram. Tudi sama sem bila v taksni situaciji. Manstruacijo sem imela nazadnje 3.5.2001, test pa je bil 2.7. pozitiven (zaradi gotovosti sem ga naredila malo kasneje :)). In tako sem sla vsa vesela k ginekologu, saj sva konco uspela in sem zanosila.
Storija pa je naslednja:
zdravnica na ultrazvoku ni videla plodu, vse ostalo pa je bilo na svojem mestu. Panika! Potem pa so mi lepo razlozili, da je mozno, da je nosecnost bistveno mlajsa, kot pa bi bila po zadnji menstruaciji. Tako sem sedaj komaj v 9 tednu nosecnosti in ne v 13 tednu, kot naj bi bila po izostanku M. Z plodom je vse vredu, normalno se razvija in zdravnik mi je zazelel le lepo nosecnost se vnaprej.
Tako se je lahko zgodilo tudi tebi,torej da nisi noseca 8 tednov ampak sele 5 in kaksen dan.
Lep pozdrav,
manca
Draga Manca,
hvala za “pomoč” pri svetovanju. Kar ste povedali je vse res vendar pri Tanji (še) ne gre za problem trajanja nosečnosti temveč za vprašanje ali je nosečnost živa ali ne. Seveda je takoj naslednje vprašanje, koliko časa ta traja. Dokler ni jasno ali je nosečnost živa ali ne namreč nimamo oprijemljivih podatkov za preverjanje trajanja, saj je možno tudi to, da nosečnost v maternici že dalj časa obstaja a je “odmrla” in zato ne raste. V roku 5 dni vsaka vitalna nosečnost značilno zraste in ko se enkrat vidi gestacijska vrečka s premerom 20mm se praviloma vidi tudi plod in njegov srčni utrip.
Najprej lep pozdrav in vse čestitke za hitro pomoč. Pri iskanju po forumu je ta tema najbljižje mojemu problemu.
Dne 17.6 sem imela zadnjo menstruacijo in 24.7 je clearbleu potrdil nosečnost. Ker je bila moje ginekologinja na dopustu, sem bila pri njej na pregledu šele danes (tranjanje nosečnosti 9 tednov 1/7). Pri pregledu z vaginalnim UZ je ugotovila, da je plod velik samo 12 mm in ni slišala plodovih utipov (PSU). Prepričala me je, da je plod odmrl in mi napisala napotnico za splav, ki naj bi mi ga naredili jutri (pravi, da čakanje, da plod odmre sam ni smiselno in lahko samo škodi).
Sedaj pa vprašanja: ali je tak postopek običajen (da stvar poteka tako hitro), ali mi bodo naredili še kakšne dodatne teste ali v tej starosti splav poteka že pod narkozo in končno, kakšna je kakovost teh postopkov v Sloveniji – z veseljem bi prišla v klinični center, če bi vi naredili tako v mojem primeru, čeprav nisem iz lj.okoliša.
Hvala za odgovor.
Mojca
Draga Mojca,
če je plod dolg 12 mm (poudarjam PLOD! ne gestacijska vrečka!) potem se morajo videti PSU, sicerje ta odmrl. Če gre pa slučajno za 12mm veliko gestacijsko vrečko, potem bi bilo potrebno UZ ponoviti čez kak teden dni, da se vidi razlika.Nadaljnji postopki niso potrebni. Kakovost teh posegov je dobra, saj ne beležimo večje stopnje zapletov kot je to običajno razvidno iz svetovne literature. Poseg se lahko naredi kjerkoli v Sloveniji, seveda z napotnico, vendar se mi ne zdi smiselno hoditi predaleč. Običajno se isti dan zapusti bolnišnico. V KC dela več ginekologov in jaz sem samo eden med njimi, ki občasno seveda dela tudi to a ne delam na tem oddelku redno .