Adenkoarcinom
Pozdravljeni, ne vem če je tema ravno za sem ampak ni greh vprašat, mogoče zna kdo odgovoriti iz tukaj glede na to da se gre za torakalni del. Stara sem 19 let (cez en mesec 20) in ugotovili so mi pljučni rak. Pa saj nemorem verjet kaj se dogaja, pri 19 letih ? Kako ??? Imela ga je sicer babica ampak pri 69 ne pa pri 19 … Nikoli nisem kadila, pila, se drogirala ipd. Naj bi šlo za 2. stadij tip adenokarcinom, drugo si nisem zapomnila od šoka v katerega sem padla … pregled pri onkologu imam jutri, ali ga moram kaj konkretno vprašat ? Do sedaj so mi opravili pet-ct, pregledali kri, tudi uz je naredil in pa neki vzorec vzeli za katerega je celo večnost trajalo da pridejo izvidi. Ali se bo ta adenokarcinom dal pozdravit, bom morala na kemoterapijo, bom ostala plešasta ??
hvala lp Maja
Maja,
najprej – zelo mi je žal, da to doživljate. Pri 19 letih je takšna novica šok in povsem normalno je, da ste prestrašeni in zmedeni. Poskusil vam bom odgovoriti čim bolj jasno. Najpogostejša oblika pljučnega raka je Adenokarcinom pljuč. To je podtip nedrobnoceličnega raka pljuč.Ta tip se pogosto pojavi tudi pri nekadilcih. Lahko je povezan z genetskimi spremembami (mutacijami), ne s kajenjem. Pri mladih bolnikih pogosto iščejo specifične genske spremembe (EGFR, ALK, ROS1, BRAF …) To je verjetno razlog, da so dolgo čakali na izvide vzorca – delajo molekularne analize, ki so danes zelo pomembne za izbiro zdravljenja. 2. stadij običajno pomeni, da je tumor jomejen na pljuča, lahko so prizadete bližnje bezgavke, ni oddaljenih zasevkov (kar je zelo pomembno). Pri 2. stadiju je zdravljenje pogosto operacija (če je tumor operabilen), nato po potrebi dodatno zdravljenje (kemoterapija ali tarčna terapija). Veliko bolnikov v 2. stadiju je uspešno zdravljenih. To ni enako kot 4. stadij. Pri vaši starosti zdravniki običajno pristopijo zelo agresivno kurativno (z namenom ozdravitve). Kemoterapija je odvisna od velikosti tumorja, bezgavk, molekularnih izvidov. Če najdejo določeno gensko spremembo, lahko dobite tarčno terapijo (tablete), imunoterapijo Kemoterapija ni vedno nujna. Če boste imeli klasično kemoterapijo je izpadanje las možno, ni pa 100 % . Odvisno je od režima. Pri tarčni terapiji lasje običajno ne izpadejo. Onkolog vam bo natančno povedal, kaj pričakovati. Verjamem da ste že dobili ustrezne odgovore od onkologa; Ali je tumor operabilen? Ali so prizadete bezgavke? Ali so že znani molekularni izvidi (EGFR, ALK, ROS1 …)? Kakšen je načrt zdravljenja – z namenom ozdravitve? Ali boste potrebovala kemoterapijo? Kakšni so dolgoročni izidi pri 2. stadiju? Ali potrebujem genetsko svetovanje (glede na starost)? Rak pri 19 letih je redek vendar može. Pogosto gre za specifične genske mutacije in ni povezano s tem, da ste naredili kaj narobe. To ni vaša krivda. Vaša starost je velik plus, kajti telo bolje prenaša zdravljenje, okrevanje je hitrejše, prognoza je pri mladih pogosto boljša
LP