A še katera čaka po transferju?
Meni so vsakic ko sem prisla na merjenje folilkov spremljali estradiol in progesteron pa tudi lh hormon. Hormone so mi na par dni spremljali tudi po prenosu, mislim da dvakrat tedensko in pa tudi enkrat tedensko 5 tednov po pozitivnem testu.
Vsaka drzava ima regulatorja za prenos vseh cloveskih tkiv. V slo je to javna agencija za zdravila in medicinske pripomocke v usa pa fda. Ce hoces kaj takega pripeljati v usa rabis dovoljenje fda, kar pomeni, da mora ustanova, ki ima zarodke, ustrezati dolocenim standardom in imeti dovoljenje za shranjevanje in oplajanje… Jaz bolj vem kaoo poteka uvoz v slo, ampak najbrz imajo vsi iste postopke. Ce bi ti pa nova ustanova dovolila, da pripeljes zarodke sama, pa sploh no problem. V telocem dusiku so lahko spravljeni 10 dni v posebnih kangljah. Midva sva na primer sama pripeljala seme iz ene ustanove v houstonu v drugo…
trombi
Dr. Kovacs mi je odpisal, da bi lahko imela prvi posvet konec julija, nato pa pa je na dopustu in bi bil mozen postopek sele v septembru.
Bila sem tudi v Reprogenisu na posvetu. Po pregledu izvidov mi je dr. svetoval, da opravim imuloske preiskave, preden bi se odlocila za naslednji postopek.
Iz Brna sem se naslednji dan odpravila k dr. Podobniku in on mi je svetoval enako. Razlika je v tem, da mi je dr. Podobnik svetoval dodatno se preiskavo NK (natural killer) celic in preiskave genskih mutacij. Povedal mi je, da je govoril z kolegi iz Slo in so mu povedali, da so te preiskave izredno drage in da mi jih lahko predpisejo sele po 3 oz. 5 splavih. Pa se tej morajo biti registrirani, torej bi jih morala opraviti z delno hospitalizacijo in da splav kot mi ga je on sprozil z inekcijo Menovista (ki se baje v Slo ne uporablja) se pri nas ne steje v uradno v statistiko splava pri pacientki. Tako, da ni nobene moznosti, da bi jih opravila pri nas na napotnico in jih bom morala opravljati samoplacnisko (jih bom naredila v tujini). Rekel je, da jim je povedal, da ne pride v postev, da bi se nadaljno poskusili, da bi izpolnila “bonus” stevila splavov, da bi lahko nato na napotnico opravila preiskave., ker to ogroza moje zdravje in zmanjsuje moznost nadaljnih poskusov.
nanc
glede pregleda zarodkov z PGD pa so mi na Reprogenisu povedali sledece; ni moznosti, da bi jih opravili na zamrznjenih zarodkih, saj za preiskavo potrebujejo minimalno 24 ur, v tem casu pa bi se zarodki ze toliko razvili, da bi odmrli preden bi imeli rezultate PGDja. Ce bi bili zarodki stari 3 dni, bi bilo mogoce opraviti PGD in tako bi vedeli pred transferjem, ki bi ga naredili z zarodki starimi 5 dni, kateri so popolnoma kromosomsko zdravi ker pa so ze v fazi blastocite to ni vec mogoce.
Sedaj sem se bolj obupana, ker mi je dr. Podobnik v pogovoru dolgem vec kot 2 uri vse podrobno razlozil. Po njegovem ni vzrok v kromosomih, ker v teh primerih prihaja do spontanega splava okrog 8. tedna nosecnosti, ali pa sploh ne pride do nosecnosti, medtem ko pa pri meni je prislo tako v prvem kot v drugem poskusu do nosecnosti, zarodek pa se neha razvijati v 5. tednu. Vendar pa ne pride do splava, ker moje telo “fura” najprej nosecnosti, cetudi je GV prazna. Ponavadi je vzrok takih nosecnosti imunoloski, zato bi on najprej opravil vse imunoloske preiskave, predvsem pa je rekel, da je pregled Natural Killer celic pomemben. Zelo se nagiba k temu, da je stevilo le- teh pri meni precej visoko in mi je povedal, da ce je stevilo visje do 70% lahko to z zdravili zmanjsa, ce pa je visje pa to ni vec mogoce.
Ko sem se sama pregledala na internetu kaj so sploh te natural killer celice, sem tudi sama skoraj prepricana, da je pri meni procent le-teh precej visok. Popolnoma je absurd narave, da moje telo sciti pred obolenji, predvsem so pomembne, ker nemudoma ubijejo vse rakave celice, istocasno pa napadejo tudi zarodek, ker ga zaznajo kot tujek in ga unicijo.
Ce ima katera kaj vec informacij glede imunoloskih preiskavah in pa o preiskavah genskih mutacij, predvsem pa kakrsno koli informacijo glede preiskav natural killer celic, bi bila zelo vesela, ce bi mi jih posredovala.
trendy1,
mene je dr. Kovacs poslal. prav tako po dveh neuspešnih poskusih, na genetske preiskave in sicer: kariotip, protrombin, MTHFR in Leiden V ter na diagnostično histeroskopijo. Tako, da sem za kariotip dala kri v Ljubljani v Medgenu (cena 320 EUR), Rezultati so bili v 14 dneh.
Link: http://medgen.si/
Za ostale tri pa sem dala kri v lokalnem laboratoriju, ki so jo nato poslali v UKC Maribor v Laboratorij za medicinsko genetiko (cena 114 EUR). Rezultate sem dobila po okoli 10 dneh. Link:
http://www.ukc-mb.si/oddelki-sluzbe-enote/klinika-za-ginekologijo-in-perinatologijo/laboratorij-za-medicinsko-genetiko/
Vse izvide sem po mailu poslala doktorju. Ugotovil je da imam prirojeno trombofilijo. Zato me je poslal k hematologu. Ker se pri nas čaka celo večnost, sem šla v Zagreb, kjer sem bila na vrsti v 14-ih dneh. In zelo prijazna hematologinja me je pregledala, vse razložila in napisala terapijo s heparinom, ki jo je doktor upošteval in mi v tretjem postopku poleg Menopurja predpisal še Fragmin 5000 IE. In rezultat je bil pozitiven. Sedaj si dajem vsak večer 1 injekcijo Fragmina za redčenje krvi. In tako bo vso nosečnost…
Za NK, pa je nekaj pisal že Pušenjak pod temo Ugnezditev zarodka in bi se mogoče obrnila še na njega. Link:
http://med.over.net/forum5/read.php?19,8431764,8474975#msg-8474975
trombi
Hvala ti za vse informacije.
Mene je napotil na naslednje preiskave: KKS, CRP, GUK, HgbA1, Fibrionogen, D-dimeri, LAC, Antikardiopska protitelesa, Protein C, Trombin III, NK (Natural killer) celice
2. Genske mutacije na FII, F V , MTHFR in PAI-1
3. kariotip obeh (moj in partnerjev)
Glede preiskav mi je povedal, da je cena cca 500 Eur + cca 500 Eur Natural killer celic, za kariotip pa mi je rekel, da je na Hrvaskem 300 Eur, da pa naj bi bil v Postojni (? – moram to preveriti, ker to informacijo so mu povedali ) okrog 220 Euro.
V drugem postopku mi je ze predpisal Fragmin 2500 IE, torej polovicno dozo, kot jo jemljes ti. Rekel mi je, da mi je to dozo Fragmina predpisal, ker je minimalna, vendar pa je ne more “na pamet” jo povecati dokler ne bo imel vseh izvidov in ugotovil ali je pri meni vzrok trombofolija.
Po internetu sem poskusala ugotoviti katere preiskave bi lahko naredila kar pri nas, vendar nisem najbolj uspesna………..Ce imas kaksno idejo glede omenjenih preiskav bi ti bila zelo hvalezna.
Za NK celice (Natural killer) pa jih bom naredila kar pri njih, ker so mi ze rezervirali termin 1.7., rezultati pa naj bi bili znani v 2 tednih. Dvomim, da bom pri nas prisla (ce jih sploh kdo dela, Pusenjak je napisal, da mu ni znano, da bi pri nas jih kdo delal) prej na vrsto.
Sicer je Pusenjak napisal, da nekaj strokovnjakov zdravi zenske tudi za ta problem, vendar je meni razlozil, da brez izvidov se tega zdravljenja ne bo lotil, ker mi prakticno z zdravili zbija imunski sistem. Zato potrebuje izvide, da ugotovi ali je pri meni visoka prisotnost teh celic in sele nato lahko pricne z “zdravljenjem” (torej zbijanjem imunskega sistema). Rekel mi je, da mi bo podrobneje razlozil stranske ucinke tega zdravljenja v primeru, da bo potrebno.
trendy1,
predlagam ti, da čimveč preiskav narediš na Hrvaškem. Če je le možno, kar vse. Zagotovo boš prej na vrsti kot pri nas. Ti dr. Podobnik ni nič svetoval, kam bi lahko šla?
Na tem linku je seznam preiskav, tudi genetskih, ki jih opravljajo v UKC MB:
http://www.ukc-mb.si/oddelki-sluzbe-enote/klinika-za-ginekologijo-in-perinatologijo/laboratorij-za-medicinsko-genetiko/genetska-diagnostika/
V kolikor pa ti je Ljubljana bliže, pa verjetno delajo te preiskave tudi v UKC LJ. Nekaj preiskav za avtoimunske bolezni delajo (bi naj), v bolnici Petra Držaja. Link:
http://www.kclj.si/klinicni_oddelek_za_revmatologijo
In pa, na tem forumu je o nekaterih preiskavah pisala tudi 54321 pod temo Dodatne preiskave. Link:
http://med.over.net/forum5/read.php?67,9197374
Uf, boš pa imela kar pestro poletje.
Lep pozdrav in srečno.
trombi
Dr. Podobnik mi je ponudil, da lahko kar pri njih opravim vse preiskave, oz. pri njih mi bodo vzeli kri, nato pa na razlicne laboratorije poslali vzorce (glede na to kateri laboratorij izvaja dolocene preiskave.
Cena paketa vseh preiskav je cca 1000 Eur, doloceni izvidi so takoj, najdlje pa moram cakati na izvide NK celic in sicer 15 dni. Iskala sem po internetu kje bi lahko naredili preiskave NK celic, vendar nic ne najdem, razen podatkov o klinikah v V. Britaniji, ZDA in Avstraliji.
Hvala za posredovane podatke, videla sem da dolocene cene so nekje nizje, vendar ce pribijem se ostale stroske poti, casa, itd……pridem priblizno na isto ceno.
Tako, da jim bom kar potrdila, da se 1.7. oglasim pri njih, da mi vzamejo kri in razposljejo vzorce po laboratorijh.
Glede cene kariotipa pa se moram se pozanimti pri nas, ker mi je svetoval, da naj bi bil pri nas cenejsi (ni zajet v ceno 1000 Euro).
Resnicno ti hvala za posredovane podatke.
trendy1
Tu je Pušenjak pisal o NKC:
http://med.over.net/forum5/read.php?19,8431764
hrski
Hvala za posredovan link. Kot je napisal je pri nas zelo malo znanega in tudi nimamo moznosti opravite te preiskave v Slo.
To je link ene klinike, ki opravlja preiskavo NK celic in se cel kup drugih preiskav.
Sehttp://www.rialab.com/miscarriages_prevented.phpm nasla precej informacij na tujih linkih, tudi klinike, ki opravljajo te preiskave.
Sem nasla kliniko v Srbiji, ki opravlja vse vrste preiskav :
http://www.biomedicazavod.rs/analize.html
Vse imunoloske preiskave in genske preiskave, ki jih moram opraviti je pri njih cena cca 220 Euro, medtem, ko je na Hrvaskem cca 1000 Euro, v Slo pa je samo del teh preiskav se drazjih, analize NK celic pa pri nas sploh ni mogoce opraviti.
Kariotip pa stane cca 72 Eur.
Delovni cas imajo non-stop. Izvidi v roku 7 -10 dni. Posljejo jih tudi po mailu ali na fax.
So bili zelo prijazni, saj sem jim poslala mail, v njem napisala katere preiskave moram opraviti, pa so mi hitro odpisali in pri vsaki preiskavi napisali ceno.
Ce se katero zanima se kaksna druga preiskava, imajo na ceniku na njihovi stranici napisane vse cene.
minime24
Ja, že v petek grem v Srbijo dati kri. Za vse analize bi morala tukaj odšteti 1700 eur, medtem, ko je cena v Beogradu cca 365 Eur.
Tako si bom privoščila še daljši vikend in obisk Beograda ;))
Moje mnenje je, da če si razočarana in če si zmetala že cel kup denarja, je bolje, da greš tudi ti opravit vse analize preden greš naprej v naslednji postopkih.
Živjo punce,
berem vaše poste in (zdaj) na glas zraven razmišljam…
Pri Rešu sem bila doslej (4 neuspehi, samo enkrat smo prišli do ET; ostalo neuspešne oploditve), pa ne mislim več tja, kaj naj, pa ne vem…
Denarja nimam na razpolago, sploh pa na račun vsega tega strahu, da bom pljuvala kri za spraskat denar skup, potem pa novo razočaranje in plačevanje nastalih dolgov…
Kaj mislite, da bi bilo smiselno kontaktirati kliniko v tujini in iti najprej samo na posvet z obstoječimi izvidi (če bom od Reša dobila še papirje, ki jih ima v moji mapci) in se pogovorit o eventuelnih preiskavah, o katerih od njega (Reša) ne bi zvedla niti po 10ih poskusih pr njemu?
Mož je poleg vsega še druge rase in se močno nagibam k temu, da mogoče nekaj s tem ne ustreza, da se zarodki ne obdržijo (po ICSIjih) niti 3 dni. Tudi jaz na od Reša predpisana zdravila nisem nikoli dobro reagirala, pa je bla vsa krivda na mojih kilah (pa malo dvomim, da je res čisto samo to krivo).
Kaj menite? Sploh tale kombinacija Zagreb, Beograd me vleče. Bolj kot Češka…
hvala
ura _uba
Kot sem napisala, bom sla v Beograd samo na preiskave (laboratorij!), ker nazalost mi po nasih zdravstvenih standardih te preiskave ne pripadajo brezplacno dokler nimam 5 splavov. Poleg tega mi je doktor narocil dolocene preiskave, ki jih pri nas (se?) ne delajo. Upam, da je standard kvalitete v redu, sicer zatrjujejo, da je tako, vendar bi se o tem rada tudi sama osebno prepricala. Bom porocala, da bodo tudi ostale na tekocem.
Centri v nasi blizini pa niso samo v Zg ali Ceski, ampak tudi v Avstriji, Madzarski, itd……
Kogarkoli bos kontaktirala ti bo hitro potrdil posvet, vendar bodo zeleli videti dosedanje izzvide, da bodo lahko podali svoje mnenje.
Zakaj pa ti jih Res ne bi dal??????
Živjo!
Ja, razumem, da greš v Srbijo za laboratorijske teste, ne za drugo. Čisto razumljivo, glede na cenovne razlike. Če, kot tudi sama praviš, še kakovost ustreza, kaj hočemo boljšega?!
Tile naši standardi so res ‘hec’. Pet splavov, da ti plačajo teste, je katastrofa – sploh za take, ki rabimo še pri zanositvi pomoč.
Tudi to, da so klinike povsod, kamor pogledaš, vem.
Vseeno pa na račun financ vseeno malo gledam in razmišljam, v katerih primerih bova tudi z ostalimi pripadajočimi stroški (pot, bivanje, preživetje tam, zdravila,…) ugodneje prišla skozi.
No, še to… Ker v SLO še nisem porabila vseh 6ih postopkov, ali mi pripada potem povračilo sorazmernega dela stroškov postopka, če grem v tujino? Rabim kako dovoljenje naših uradnikov, da grem in potem prosim za denar nazaj? Kako zaj***** ga je dobit?
Je pa tako, da delam v šolstvu in sem razen par tednov poleti non stop nekajkrat-na-100 v stresu, kar gotovo nič ne pripomore k uspehu, dopusta pa tudi ne dobim (še neplačanega težko) – obenem pa vidim, kakšne otroke (tudi take iz postopkov) imamo v hiši, kakšne vzgoje so deležni (da je sama štala z njimi!), v kakšnem svetu živijo in se pogosto sprašujem, ali v ta svet gre na silo spravljat nedolžno dete in kakšen starš bom po vseh mukah, da bi do njega prišla…
Dvomov in pomislekov po svoje miljavžnt, močna želja po ‘biti mama’ pa tudi. Ob vseh teh težavah se kar ne najdem in ne vidim nekega hudega smisla v življenju…
ura_uba tudi jaz sem bila pri Rešu na žalost 5x in še večja žalost je da mi 5x ni uspelo. In to ne glede na to da sem od prvega obiska močno shujšala pa do takrat ko sem bila v postopkih kar očitno kg niso vzrok tako kot on misli. Kg tukaj nimajo nobenega vpliva. Bolj ko prebiram tele forume vse več se mi zdi da nas je takih ki nam pri njemu ni uspelo.
Vse izvide ki jih imaš pri njemu vzemeš brez pojasnila, jaz sem prišla dop sem rekla da bi vse papirje vzela ( oni si naredijo kopije), sestra mi je izročila papirje brez besed.
Sama sem bila sedaj na kliniki vZg kot Trendy, kjer mi je uspelo v prvo žal pa se je končalo v šestem tednu ker je gv nehala rast.
Odnos, klinika, osebje je na vrhuncu in res si vzamejo čas zate in ti vse obrazložijo. Pri Rešu si pa prej zunaj ko notri. Sploh ni primerjave z našimi klinikami, tudi podpora zdravil je večja, da ne govorim o odnosu in podpore gin ki ti jo daje cel postopek.
Tudi če bi imela še 10 zastojn poizkusov pri nas jih ne bi izkoristila zato da si bodo polnili denarnico na moj račun posledice pa itak nosim jaz.
ura_uba
na spodnjem linku so vse informacije o povracilu stroskov za zdravljenje v tujini:
http://www.nkt-z.si/wps/portal/nktz/home/abroad/planned/!ut/p/b1/04_Sj9CPykssy0xPLMnMz0vMAfGjzOLNDHwdPTwNDD38Q_yNDTzDvAxc3U39jCy8zYEKIpEVWHibOQEVuPobhJo6GroHGxDSH1ycox-uH4WqDIspYAUGOICjAboJqBYZuJvjt8LCwFzfzyM_N1W_IDeiwjMzIB0AZJ3dsQ!!/dl4/d5/L2dJQSEvUUt3QS80SmtFL1o2XzQxRUlHM08wSTg5RjAwQTBWSFRGUDkyMEIx/
Poglej pod tocno 3. – Pravica do načrtovanega zdravljenja v drugi državi članici Evropske unije v skladu z Direktivo 2011/24/EU (odločitev za zdravljenje v drugi državi članici Evropske unije)
Povracilo stroskov naj bi opravili v visini 2000 Eur.
Ce sem prav razumela direktivo moras imeti napotnico ginekologa, partner pa napotnico osebnega zdravnika. Vendar ti svetujem, da preveris.
Pa delij z nami na blogu kaj bos ugotovila
Hej punce!
Jaz sem tako vesela za vse forume…toliko informacij lahko dobiš samo z nekaj kliki! Res sem vesela, da si lahko izmenjujemo izkušnje tako pozitivne kot negativne.
Jaz sem kot večina imela kar nekaj slabih izkušenj z Rešem, na srečo sem šla stran po 1. neuspešnem postopku in pristala v MB. En postopek sem dala pri njih skozi (prekinjen zaradi nevarnosti hiperce) in prejšnji mesec prvi ETZ, neuspešen. Za sabo imam tako 2 postopka in 3 transferje (1 ET in 2 ETZ). Zdaj v juniju sem imela AH s praskanjem maternice in v juliju grem po naslednjega pingota, če ne uspe sva že z mojim odločena, da greva v Avstrijo. Nisem še sigurna v katero kliniko in kako bova izpeljala vse. Moje je v Avstriji zaposlen, tako da nam bo mogoče avs. zdr. zavarovanje nekaj krilo. Brala sem da je potrebno gor plačati 30% stroškov zdravljenja ali nekaj takega. Bom počakala kako se bo vse v MB odvilo in potem greva v akcijo. Ostala 2 pingota bosta pa čakala v MB, ko in če bova pripravljena jih it iskat (skupno jih imava zdaj še 3).
Ker sva odločena (oz. vsaj jaz sem), da bi bil naslednji postopek zadnji hočem poskusiti nekje v tujini. Res si ne predstavljam dajati vse skozi 7x, 8x, 9x kot to počenjo druge. Res jih občudujem, zase vem, da nisem dovolj močna, da bi lahko vse to tolikokrat prenesla.
Hoj insti
žal mi je vidim, da tudi tebi ni uspelo… sem pa vesela, ko vidim, da se boriš dalje.
Trendy 1 prosim te napiši katere preiskave boš opravila ne vem, kako se naročit tako, kot pišeš če sem prav razumela: NK, kariotip imunološke preiskave. Kako si se dogovorila kaj vse ti bodo gledali oni predlagajo ali so ti na kliniki svetovali kaj bi bilo fajn preverit? Upam, da ti ne težim preveč ampak bom res hvaležna za odgovor. Drugače ti pa želim srečno pot in da se vrneš nazaj s tapravimi odgovori!! In seveda poročaj nestrpno čakamo poročilo..