Pazdušne bezgavke !
Pozdravljeni !
Stara sem 29 let. Prejšnji teden (dva dni pred menstruacijo) me je močno na otip bolela leva dojka. Ko sem si jo otipala sem čutila da so mlečne žleze bolj napete od dojke na desni strani. Četrti dan menstruacije pa sem si pod levo pazduho, kjer sem imela tudi na otip bolj bolečo levo dojko zatipala povečano bezgavko. Bezgavka je velika cca 0,5×0,5 čez dva dni pa se mi je vnela še ena približno enake velikosti morda malček manjša. Bezgavki sta podolgovati in se premikati pod kožo. Naj vam povem da me boli tudi cela leva roka, predvsem ko jo dvignem občutek imam da je leva roka bolj nemočna.
Ker sem zelo zaskrbljena vas prosim za morebitno pojasnilo kaj bi lahko bilo narobe saj sem si po internetu že nekaj prebrala vendar me je vedno bolj strah, da je kaj hudega.
Ena bezgavka je povečana tri dni eno pa sem naknadno opazila danes zjutraj.
Naj vam povem da se redno brijem pod pazduho vendar nisem opazila nobene ranice.
Že v naprej se vam lepo zahvaljujem in vas leo pozdravljam.
Pozdravljnei !
Hvala za hitro posredovan odgovor.
Rada bi vam povedala, da je mogoče tista prva bezgavka za katero sem vam napisala da je velika 0,5×0,5 cm velika mogoče 1,0cm x 0,5cm ,ker je bolj podolgovata tista zraven pa je mogoče 0,5×0,5 cm, ali se to smatra že za povečano bezgavko oziroma kakšna naj bi zgledla povečna bezgavka pod pazduho ?
Prosila vas bi samo za kratek nasvet oziroma kdaj naj bom pozorna, v kolkšnem času naj bi bezgavki izginili? Kdaj bi bilo smiselno obisktai osebnega zdravnika ?
Ali so bezgavke pri rakavem obolenju drugačni po obliki, velikosti ????
Malček sem si po internetu poskušala poiskati odgovor vendar kamor koli sem vtipkala pazdušne bezgavke se mi je pojavil rak dojke ali je res to tako značilno za to obliko raka in ali so res tako nevarne ?
Ker sem zelo zaskrbljena vas prosim za mnenje.
Že v naprej se vam lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Res so tudi druge bolezni lahko vzrok povečanih bezgavk, a vnetje po pogostosti krepko vodi. Sicer normalnih ne-povečanih bezgavk ne tipamo in če jih tipamo, so povečane. Ni vam treba doma razmišljati o morebitnih vzrokih, pa tudi sami boste bezgavke težko ocenili, saj je treba vedeti, kaj iskati na njih, zato vam predlagam pregled, če še niste bili, bo ta teden previ čas.
Lep pozdrav
Pozdravljeni !
Imela bi še eno vprašanje za vas.
Po vašem nasvetu sem včeraj obiskala osebnega zdravnika, ki je rekel da so bezgavki majhni in da je lahko kakšno vnetje in da to ni nič takšnega.
Sedaj pa vas bi uprašala na podlagi česa lahko zdravnik oceni, da ne gre resnično za nič hujšega saj mi niti krvi ni pregledal oziroma lahko bi rekla da je bilo vse tako na hitro da sploh ne vem če jih je zatipal.
Ali mi lahko poveste pameten nasvet na kaj naj bom pozorna?
Ali bezgavke v primeru raka na dojki rastejo ali lahko ostanejo takšne kot so? V kolkšnem času naj bi bezgavki izginili ? Ali je mogoče da ostanejo tudi vedno takšni in sem lahko brez skrbi ?
Naj vam povem da očitno imam kakšne probleme z bezgavkami saj so se mi lansko leto povečale v dimljah letos marca pod čeljustjo in sploh ne gredo na svoje mesto čeprav so manjše in se niso povečale.
Resnično se vam zahvaljujem za posredovane odgovore in vas lepo pozdravljam.
Na hitro je šlo zato, ker pač ni velike znanosti okrog tipanja bezgavk, na krvi pa se tega, česar vas je strah, ne bi videlo. Načeloma se ne pušča povečanih bezgavk nepojasnjenih dlje kot teden, dva, če ne drugače s punkcijo, a odločitev o tem prepustite svojemu zdravniku (posebno, ker gre za zelo majhne že po vaši lastni oceni). Lastnosti bolj ali manj sumljivih bezgavk vam ne bodo koristile, saj ih sami ne boste mogli oceniti (ker nimate primerjave). Če so vam razližili, da niso sumljive, verjemite. Velika večina povečanih bezgavk nima nobene zveze z rakavimi boleznimi. Če se bodo opazno povečevale, se oglasite nazaj na kontrolo
Lep pozdrav
Pozdravljeni !
Še enkrat se obračam na vas.
danes zjutraj sem še enkrat obiskala svojega osebnega zsravnika, ker sem zadnjič obiskala le dežurnega, ki je nadomeščal mojo osebno zdravnico.
Naj vam povem, da se mi je včeraj povečala še ena bezgavka bolj v jamici medtem ko sta tisti dve bolj spodaj.
Moja osebna zdravnica je rekla, da res niso velike vendar jo moti to ker sta tisti dve bolj spodaj in ne ve če je vzrok lahko iz roke, rame….
Dala mi je pregledat kri (hemogram) in še nekaj v zvezi z bezgavkami.
Ali mi lahko samo poveste kaj bo na podlagi teh preiskav ugotovljeno, ker bom izvide dobila šele jutri in sem zelo nestrpna. Namreč čez 10 dni bi morala na morje bojim pa se da bodo potrebne še kakšne preiskave. Ali mi lahko na kratko poveste kako sledi postopek za takšne stvari.
Že v naprej se vam lepo zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Pozdravljeni !
Vem, da vas stalno nadlegujem vendar vas bi sedaj še nekaj vprašala.
Klicala sem v ZD in so izvidi že gotovi zato sem šla k osebni zdravnici.
Ta mi je rekla, da je krvna slika popolnoma normalna in antibiotika nisem dobila.
Dogovorili sva se, da se nekje dva tedna počaka ali se bodo povečale ali zmanjšale in se potem naprej ukrepa. Pravi da za punkcijo so premajhne velikost največje je cca 1x o,4 cm tako je napisala.
Kot laik vas sprašujem če bi šlo ža ze napredovano bolezen bi bilo na krvi kaj videti predvsem mi je zdravnica gledala limfocite, eritrocite……..
Ali je lahko vzrok povečanih bezgavk pod pazduho še lahko kaj drugega kot le ta “rak dojke” čeprav se nisem nikamor udarila ali pa urezala?
Hvala za vse posredovane odgovore in lep pozdrav .
Pozdravljeni !
Vem, da vas stalno nadlegujem vendar vas bi sedaj še nekaj vprašala.
Klicala sem v ZD in so izvidi že gotovi zato sem šla k osebni zdravnici.
Ta mi je rekla, da je krvna slika popolnoma normalna in antibiotika nisem dobila.
Dogovorili sva se, da se nekje dva tedna počaka ali se bodo povečale ali zmanjšale in se potem naprej ukrepa. Pravi da za punkcijo so premajhne velikost največje je cca 1x o,4 cm tako je napisala.
Kot laik vas sprašujem če bi šlo ža ze napredovano bolezen bi bilo na krvi kaj videti predvsem mi je zdravnica gledala limfocite, eritrocite……..
Ali je lahko vzrok povečanih bezgavk pod pazduho še lahko kaj drugega kot le ta “rak dojke” čeprav se nisem nikamor udarila ali pa urezala?
Hvala za vse posredovane odgovore in lep pozdrav .
Pozdravljeni !
Še eno vprašanje me zanima.
Prebrala sem, da se pri raku na dojki bezgavke povečajo v stadiju II in III in več, kjer je tudi sam tumor v dojki že dokaj velik od 2cm naprej.
Ali menite, da na krvi kot je hemoglobin, levkociti ne bi bilo niti manjšega odstopanja, saj je v tem primeru bolezen že napredovala ?
Ali bezgavke ki se povečajo zaradi raka na dojki tudi rastejo ?
Hvala za vse posredovane odgovore in lep pozdrav.
Pozdravljeni !
Vem, da vas mučim vendar me zanima še nekaj.
Glede na to da v literaturi, ki sem si jo uspela prebrati je povsod navedeno, da se pazdušne bezgavke povečajo že pri napredovanem raku, torej v mojem primeru, ker imam povečane bezgavke velikost največje 0,4x slab centimeter, so podlgovate, premakljive in vsaka je posebej torej niso zlepljene bi lahko pomislila da je pri meni rak že napredoval in da se mi bo samo širil.
Ali mi lahko poveste zakaj me moja osebna zdravnica ni dala potem na mamografijo ali pa na UZ oziroma na punkcijo zakaj je smiselno čakati tri tedne če je zadeva lahko tako nevarna ?
Glede na to, da mi je z krvjo bilo ugotovljeno, da ni nikjer vnetja zakaj bi pa lahko sploh še šlo ?
Vem, da sem več kot pesimist ampak res me je strah in to je ponavadi zato, ker človek ni nikoli bolan in potem se mu pripeti kaj takšnega in ostane čisto na tleh.