Neplodnost
Spoštovani,
prosim za vaše mnenje, ali je na podlagi spodnjih podatkov potrebno se čim prej naročiti preko napotnice za prvi pregled ob neplodnosti za par?
Spolni odnosi okoli ovulacije: februar, julij, september, oktober 2025, januar in februar 2026.
Izvid spermiograma (april 2026):
v smeri gib. sem. hitro 0,20
v smeri gib. sem. počasi 0,05
na mestu giblj. semenčic 0,05
negibljivih semenčic 0,70
neobarvanih živih 0,26
obarvanih mrtvih 0,74
koncentracija semenčic 3 (10*9/l)
število semenčic 8 (10*6)
normalnih 0,10
nenormalnih 0,90
nepravilne glave 0,87
nepravilni vrat 0,02
nepravilni rep 0,01
Opombe: V preparatu so prisotni levkociti, gruče kokov in diplokokov.
Spermiogram opravljen med zdravljenjem prvega pojava ulceroznega kolitisa s kortikosteroidi (Medrol, Budenofalk, Salofalk).
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
maybebaby, 02.06.2026 ob 20:45
Spoštovani,
prosim za vaše mnenje, ali je na podlagi spodnjih podatkov potrebno se čim prej naročiti preko napotnice za prvi pregled ob neplodnosti za par?
Spolni odnosi okoli ovulacije: februar, julij, september, oktober 2025, januar in februar 2026.
Izvid spermiograma (april 2026):
v smeri gib. sem. hitro 0,20
v smeri gib. sem. počasi 0,05
na mestu giblj. semenčic 0,05
negibljivih semenčic 0,70
neobarvanih živih 0,26
obarvanih mrtvih 0,74
koncentracija semenčic 3 (10*9/l)
število semenčic 8 (10*6)
normalnih 0,10
nenormalnih 0,90
nepravilne glave 0,87
nepravilni vrat 0,02
nepravilni rep 0,01
Opombe: V preparatu so prisotni levkociti, gruče kokov in diplokokov.
Spermiogram opravljen med zdravljenjem prvega pojava ulceroznega kolitisa s kortikosteroidi (Medrol, Budenofalk, Salofalk).
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljeni, vsa omenjena zdravila lahko vplivajo na kvaliteto semena, vpliv je precej odvisen od odmerkov in časa jemanja teh zdravil. Če se z zdravili preneha (če je osnovna bolezen v remisiji), se seme izboljša. Prekinitev zdravljenja je smiselna samo v primeru, ko je bolezen v remisiji, sicer ima lahko že sama bolezen negativen vpliv na kvaliteto semena.
Vsekakor bi bilo smiselno, da izvid ponovite in se posvetujete z andrologom.
Za uspešno zanositev vsekakor svetujemo bolj pogoste odnose (na dva dni) in to čez cel mesec, ne samo v času ovulacije, več mesecev zapored- Če par ob rednih odnosih na 2 dni na zanosi eno leto, govorimo o neplodnosti, pri starših (zlasti Ž nad 35 let), pa že po 6 mesecih rednih odnosov svetujemo obisk ginekologa.
Torej – glede na vašo osnovno bolezen in izvid spremiograma je vsekakor smiselno, da se naročita na pregled, zelo pomembno pa je, da imate bolj pogoste odnose.
Hiter pregled je smiseln zlasti, če je ženska starejša od 35 let.
srečno, N
Spoštovani,
hvala za hiter odgovor. Gledala sva Center za neplodnost Postojna, pa me zanima, kako je z diskretnostjo obveščanja? Če mogoče veste, ali lahko obveščanje poteka po elektronski pošti? Se da okrog tega kaj dogovarjati? Našla sva samo kontakt preko spletnega obrazca, kar pa je izredno nehvaležno glede dogovarjanja za termin in ostalih zadev.
Lep pozdrav.
maybebaby, 04.06.2026 ob 17:01
Spoštovani,
hvala za hiter odgovor. Gledala sva Center za neplodnost Postojna, pa me zanima, kako je z diskretnostjo obveščanja? Če mogoče veste, ali lahko obveščanje poteka po elektronski pošti? Se da okrog tega kaj dogovarjati? Našla sva samo kontakt preko spletnega obrazca, kar pa je izredno nehvaležno glede dogovarjanja za termin in ostalih zadev.
Lep pozdrav.
Pozdravljeni,
diskretnost je zagotovljena, brez skrbi, ne glede na to, ali se dogovarjate preko maila (tudi to se da), ali preko spletnega obrazca. Če boste rabili pomoč, vam bom pomagala.
Prva stopnja v obravnavi je seveda razgovor z osebnim ginekologom (ali ginekologom, ki mu zaupate) in včasih se že pri teh razgovorih razjasni marsikaj. Vedno se seveda upošteva vajina želja po spontani zanositvi in vedno se gre v OBMP postopke takrat, ko so možnosti za spontano zanositev majhne oz jih ni. Za oceno teh možnosti (in ukrepov, ki te možnosti izboljšajo) pa je smiseln pregled pri izbranem ginekologu, ki ni nujno, da je v centru za zdravljenje neplodnosti.
srečno, N
maybebaby, 04.06.2026 ob 17:07
Pa še nekaj… Ali je naročanje v tovrstni center sploh smiselno, glede na to, da si zaenkrat želiva naravne oploditve in ne OBMP?
Lep pozdrav.
Kot napisano, najprej pogovor in pregled pri izbranem ginekologu, potem – če bo potrebno- pa dalje.
srečno, N