M cikel
pozdravljeni kako naravno uravnavati menstrualni cikel ? Stara sem 20 in vsak mesec M zamuja za par dni. Decembra sem jo imela 16.12, januarja 13.12, ta mesec je pa še nisem dobila. KT, maternični vložek in podobnih oblik hormonske terapije ne želim jemati. Kaj naravnega bi bilo ? Hvala za odgovor ter lep večer še naprej !
Srna178, 15.02.2026 ob 20:59
pozdravljeni kako naravno uravnavati menstrualni cikel ? Stara sem 20 in vsak mesec M zamuja za par dni. Decembra sem jo imela 16.12, januarja 13.12, ta mesec je pa še nisem dobila. KT, maternični vložek in podobnih oblik hormonske terapije ne želim jemati. Kaj naravnega bi bilo ? Hvala za odgovor ter lep večer še naprej !
Če pride M na 28 plus minus 7 dni, je to normalen ciklus in ni potrebe po uravnavanju.
Če vaša M vsak mesec zamuja za par dni, se to šteje kot redna M.
srečno, N
Anonimno 10115, 24.02.2026 ob 23:48
Pozdravljeni, do današnjega dne M še nisem dobila in je zdaj že več kot 10 dni zamude, me mora skrbeti in zakaj imam tako neurejene cikle, se mi pa ni kaj takega zgodilo da bi mi tako dolgo zamujala še od najstniških let …..
Če M zamuja, naredite test na nosečnost. Če je negativen, lahko mirno počakate, da pride.Zamude, ki niso posledica nosečnosti, so najpogosteje posledica stresa ali nepravilnega življenjskega stila, neprimerne telesne teže (previsoke ali prenizke), neustreznega ritma spanja ipd.
Če se bodo zamude ponavljale svetujem, da se oglasite pri osebnem ginekologu. Ciklus se najbolje uravnava s kontracepcijskimi tabletkami.
Če jih ne želite jemati, lahko poskusite s prehranskim dopolnilom z mio-inozitolom, npr preparatom Cycle Balance, ki ga dobite v lekarni brez recepta. Ter seveda s primernim življenjskim stilom.
srečno, N
Pozdravljeni, hvala za odgovor. Noseča nisem, čutim pa od takrat ko bi morala dobit M (10.2) na vsake toliko občasne krče ki kratko trajajo, en dan pred pričakovano M (9.2) sem pa imela take krče da sem bila 100% da bom dobila, potem pa kar nič … razen krčev sem ta mesec tako zelo lačna da jem 5X več kot ponavadi, prej sem jedla 2 – 3 obroke na dan ta mesec pa 6 !! Cikli do sedaj so bili točni +/- 2 dni. Sem pa res malo bolj drobna ampak je G rekel da za mojo višino je ok (158 cm, 45 kg), stresa pa imam toliko kot vsak povprečen človek nove dobe …
Cycle Balance mi je tudi moj G priporočil že enkrat prej in rekel naj ga jemljem vsaj 3 mesece, začela sem ga jemat pa 2 dni nazaj.
Mislite da je vse vredu, koliko časa baj še počakam na M preden se naročim na kontrolo pri G ?
Lep pozdrav
Anonimno 5861, 25.02.2026 ob 21:47
Pozdravljeni, hvala za odgovor. Noseča nisem, čutim pa od takrat ko bi morala dobit M (10.2) na vsake toliko občasne krče ki kratko trajajo, en dan pred pričakovano M (9.2) sem pa imela take krče da sem bila 100% da bom dobila, potem pa kar nič … razen krčev sem ta mesec tako zelo lačna da jem 5X več kot ponavadi, prej sem jedla 2 – 3 obroke na dan ta mesec pa 6 !! Cikli do sedaj so bili točni +/- 2 dni. Sem pa res malo bolj drobna ampak je G rekel da za mojo višino je ok (158 cm, 45 kg), stresa pa imam toliko kot vsak povprečen človek nove dobe …
Cycle Balance mi je tudi moj G priporočil že enkrat prej in rekel naj ga jemljem vsaj 3 mesece, začela sem ga jemat pa 2 dni nazaj.
Mislite da je vse vredu, koliko časa baj še počakam na M preden se naročim na kontrolo pri G ?
Lep pozdrav
Najverjetneje je vse v redu in lahko še malo počakate, če bo M prišla.Sploh, ker ste začeli s Cycle Balance.
Če že dolgo niste bili pri G, pa se vsekakor naročite. Včasih se že s poglobljenim pogovorom v živo ter z UZ najde vzrok za težave.
srečno, N
Anonimno 3381, 26.02.2026 ob 11:52
Pa še to bi dodala, da imam ta mesec poleg vsega zgoraj naštetega toliko belega izcedka kot ga še nikoli do sedaj nisem, toliko ga je da moram nosit vložek in ga menjat na 4 ure, ne smrdi.
Ni nevarno, a brez pregleda se ne da nič reči.
Ponovno pozdravljeni,
Stanje se je od februarja ko sem Vam prvic pisala do sedaj še poslabšalo, menstruacija mi zdaj ne zamuje več za cca 7 dni +/- ampak vedno za skoraj 2 + tedna, torej je cikel zeloo dolg.
Zadnja M 7.4.2026. Pred tem pa je marca sploh nisem imela. Februarja pa je bil prvi dan zadnje M 26.2.2026.
Cikel se mi od takrat ko sem vam prvic pisala še do danes nikakor ni nazaj uredil, danes sem prvic opazila se nek cuden roza izcedek pomesan z veliko kolicino belega izcedka, nic ni smrdelo, nic me naceloma ne boli.
14.4.2026 sem bila pri G in pravi da je na UZ vse ok, jajcniki itd vse BP. Maternicni vrat zgleda vredu. Prvic mi je vzel tudi PAP bris, na to se cakam izvide. Pred kratkim testirane vse SPB/SPO – vse negativne, nikoli nisem tudi ničesar imela (razen Ureoplazme parvum ki je nimam vec). Za porusene cikle pravi da verjetno nimam ovulacije in se zato tudi M zamika, ampak se vedno ne razumem zakaj kar od enkrat taka sprememba in odziv telesa, ker je vse enako.
Na splošno se počutim sicer vecinoma vredu, malo utrujena …
Občasno ko se spomnim (ker dostikrat pozabim) na pripročilo ginekologa jemljem My Cycle. Kontracepcije si ne želim in mi jo G tudi ne priporoča.
Zanima me kaj pomeni zdaj ta roza izcedek ? Upam da niso kaksne izven ciklične krvavitve ? Zelo me je strah da je kaj narobe zaradi vsega tega, ne samo zaradi izcedka.
Zelo lepo Vas prosim za pomoč in nasvet kaj storiti ?
Anonimno 8280, 27.04.2026 ob 21:53
Ponovno pozdravljeni,
Stanje se je od februarja ko sem Vam prvic pisala do sedaj še poslabšalo, menstruacija mi zdaj ne zamuje več za cca 7 dni +/- ampak vedno za skoraj 2 + tedna, torej je cikel zeloo dolg.
Zadnja M 7.4.2026. Pred tem pa je marca sploh nisem imela. Februarja pa je bil prvi dan zadnje M 26.2.2026.
Cikel se mi od takrat ko sem vam prvic pisala še do danes nikakor ni nazaj uredil, danes sem prvic opazila se nek cuden roza izcedek pomesan z veliko kolicino belega izcedka, nic ni smrdelo, nic me naceloma ne boli.
14.4.2026 sem bila pri G in pravi da je na UZ vse ok, jajcniki itd vse BP. Maternicni vrat zgleda vredu. Prvic mi je vzel tudi PAP bris, na to se cakam izvide. Pred kratkim testirane vse SPB/SPO – vse negativne, nikoli nisem tudi ničesar imela (razen Ureoplazme parvum ki je nimam vec). Za porusene cikle pravi da verjetno nimam ovulacije in se zato tudi M zamika, ampak se vedno ne razumem zakaj kar od enkrat taka sprememba in odziv telesa, ker je vse enako.
Na splošno se počutim sicer vecinoma vredu, malo utrujena …
Občasno ko se spomnim (ker dostikrat pozabim) na pripročilo ginekologa jemljem My Cycle. Kontracepcije si ne želim in mi jo G tudi ne priporoča.
Zanima me kaj pomeni zdaj ta roza izcedek ? Upam da niso kaksne izven ciklične krvavitve ? Zelo me je strah da je kaj narobe zaradi vsega tega, ne samo zaradi izcedka.
Zelo lepo Vas prosim za pomoč in nasvet kaj storiti ?
Očitno gre za hormonske motnje, morda PCOS?
Običajno motnje ciklusa zdravimo s hormoni, v vaših letih s kontracepcijskimi tabletkami.
srečno, N
Pcos ?? Ginekolog pravi da ne … da so jajcniki videti enakomerni. Za hormosko testiranje pravi da ni potrebe, ali pac ??? Kaj naj mu povem da mi testira hormone ker ne vem zakaj tega nikakor ne zeli storiti ?? Nimam pa nobenih drugih tezav z porascenostjo ali cem drugim kar bi nakazovalo na pcso.
KT ne smem zaradi srcnih tezav.
Joooj tako zelo sem v skrbeh!
Anonimno 1940, 27.04.2026 ob 23:43
Pcos ?? Ginekolog pravi da ne … da so jajcniki videti enakomerni. Za hormosko testiranje pravi da ni potrebe, ali pac ??? Kaj naj mu povem da mi testira hormone ker ne vem zakaj tega nikakor ne zeli storiti ?? Nimam pa nobenih drugih tezav z porascenostjo ali cem drugim kar bi nakazovalo na pcso.
KT ne smem zaradi srcnih tezav.
Joooj tako zelo sem v skrbeh!
Če ste izključili PCOS, potem dobro. Omenila sem zato, ker je to pogost vzrok za motnje ciklusa.
Žal vam testiranja hormonov ne bodo veliko pomagala, smiselno bi bilo preveriti le ščitnico in prolaktin.
Če običajnih kontracepcijskih tabletk ne smete, potem pridejo v poštev ali progesteronske kontracepcijske tabletke ali pa dodajanje progesterona v drugi polovici ciklusa.
razumem, da vas skrbi, a razlogov za pretirano skrb ni. Podaljšan ciklus samo po sebi ne nevaren, zdravljenje pa je učinkovito. Srečno, N
Pozdravljeni, spet vam pišem.
Cikel mi je tokrat zamudil za samo 4 dni, ampak menstruacija je bila popolnoma črne barve cel čas krvavitve, na koncu samo še neki temno rjavi izcedki kot kavna usedlina primer … menstruacija je trajala samo 2 dni, 3 dan pa samo te rjavkasti izcedki brez krvavitev, 4 dan obcasno samo zelo malo rjavega izcedka skorajda praktično nič, vložek sm si samo enkrat zamenjala, vec ni bilo potrebno.
Vse tole mi nikakor ne zgleda prav. Kaj vi mislite ?
Anonimno500, 13.05.2026 ob 18:43
Pozdravljeni, spet vam pišem.
Cikel mi je tokrat zamudil za samo 4 dni, ampak menstruacija je bila popolnoma črne barve cel čas krvavitve, na koncu samo še neki temno rjavi izcedki kot kavna usedlina primer … menstruacija je trajala samo 2 dni, 3 dan pa samo te rjavkasti izcedki brez krvavitev, 4 dan obcasno samo zelo malo rjavega izcedka skorajda praktično nič, vložek sm si samo enkrat zamenjala, vec ni bilo potrebno.
Vse tole mi nikakor ne zgleda prav. Kaj vi mislite ?
Temno rjava menstruacija ni nevarna. Gre za to, da se kri strdi in oksidira, zato tako izgleda. Ne kaže na kakšno patologijo.
srečno, N
Anonimno 6850, 14.05.2026 ob 23:07
Zakaj pa je tako kratka ? Dejansko sem imela krvavitev samo 2 dni, pa se to zelo blaga, 3 dan rahel izcedek, 4 dan prakticno nic.
Če se sluznica maternice manj odebeli, je manjša krvavitev. To je odvisno od hormonov in ni nič posebnega, niti ni nevarno, ne vpliva na plodnost, torej je dejstvo, da je krvavitev šibka in kratkotrajna nepomembno.
Klinično je pomembno le v zelo rekih primerih, ko pride do vnetij v maternični votlini po kakšnih ginekoloških posegih oz operacijah na maternici.
srečno, N