hematom
Spoštovani!
še enkrat se na vas obračam zaradi hematoma zaradi katerega krvavim. V prejšnem odgovoru mi niste prav veliko napisali, zato sem malo pogledala po tujih straneh.
Ali gre za isti pojav, ki mu v angleščini pravijo “Subchorionic Hematoma” ?
O tem obstaja kar nekaj tujih strani, tudi z raziskavami v koliko primerih zaradi tega pride do splava. Vsem nosečnicam z omenjenim hematomom predpisujejo ležanje, odsotnost spolnih odnosov itd. in hematom tudi redno spremljajo (če se veča itd.).
Rada bi vedela zakaj v tujini namenijo tolikšno pozornost, pri nas pa vse skupaj obravnavate kot da ni nič. Želela bi vedeti kaj več o vsem tem, bi mi lahko prosim pomagali oz. povedali na koga se lahko obrnem? Zaradi nasprotujočih si informacij res več ne vem kaj je res in kaj ne ter kaj lahko počnem in kaj ne!
Hvala in LP!
Spoštovani,
da, zelo verjetno gre za “subchorionic haematoma”. Verjamem tudi, da ste ob raziskovanju pojava naleteli na zelo različne informacije in ste zato zmedeni, vendar vas lahko po eni strani pomirim, da ni res, da pri nas temu pojavu ne posvečajo velike pozornosti. Nekateri temu pojavu posvečajo zelo veliko pozornosti, vendar žal noben ukrep ne doprinese k ohranitvi nosečnosti, karkoli že počnemo, če se ima zgoditi splav. Seveda odsvetujemo pretirane fizične aktivnosti in spolne odnose, nekateri strožje, drugi manj strogo ležanje, predpisujemo bolniški stalež itd. vendar je izplen vsega tega ničen, žal in služi bolj povečanju možnosti ženske, da skrbi za svojo higijeno kot ohranitvi nosečnosti. Nosečnost namreč ni samo prilepljena na materničo steno in je zato ne moremo “otresti z nje”, če malce več delamo ali se premikamo. Posteljica je dobesdno vraščena v maternično sluznico, podobno kot “bršljan” na deblo drevesa in če to vraščanje ni pravilno, pride do spalva, prej ali slej, s hematomom ali brez. Zakaj nastane hematom sicer ne vemo, vendar gre zelo verjetno za napako pri vraščanju posteljice (trofoblast) v sluznico in te napake z omejitvami ne moremo premostiti. Predlagani ukrepi v najboljšem primeru zmanjšajo krvavitev iz nožnice in morda, včasih, odložijo ali preprečijo infekcijo hematoma, večinoma pa le odložijo dogodek na nekoliko kasneje. Sami ste torej lahko tudi maksimalno previdni in se podredite vsem priporočilom, za katere ste slišali ali o njih brali, če tako želite. Tudi progesteron lahko jemljete, kar je zadnje čase celo v svetu modni hit (seveda je do neke mere znanstveno podprt). Seveda se strinjam, da na loteriji ni mogoče zadeti, če ne kupiš srečke, vendar gre še vedno za isto stvar, loterijo, z izredno majhno verjetnostjo zadetka in kar veliko ceno. Verjemite, da bi vam raje sadil rožice in vam obljubljal otroka, če boste pridni in boste upoštevali vse mogoče napotke, pa realnost žal ni takšna. Vaša šansa, da bo nosečnost obstala je okrog 50%, kar nvsezadnje niti ni tako malo in z vsakim dnem oddaljevanja od prve krvavitve je večja.
Hvala za obsežen odgovor, moja slika je zdaj malo bolj jasna.
Prosim povejte mi še, kaj se zgodi s hematomom, če do splava ne pride?
V primeru če h. ne izgine, potem je lahko celih 9. mesecev rizična nosečnost?
Zaskrbelo me je , ker sem videla, da naj bi pri nekaterih prišlo do splava zaradi h. tudi šele npr. v 20. tednu!!??
Je res, da je bolj nevaren, ko je večje velikosti in koliko naj bi to bilo?
Res nočem težit ampak res me moti, da nimam pojma kaj se sploh dogaja!
Hvaležna sem vam za vsako informacijo! LP
hematom je “podplutba” ki se praviloma počasi “izloči po naravni poti” – zato krvavite oziroma imate črn izcedek. Včasih ostane na svojem mestu, če je “zaprt” okrog in okrog v tkivo. Tak hematom se počasi “resorbira”, torej telo “surovine hematoma” reciklira za novo tvorbo krvi, zlasti proteine in železo v krvi. Običajno do konca nosečnosti izgine, morebiti pusti za seboj madež organiziranega tkiva. Res je tudi, da je nastanek hematoma oziroma krvavitev v nosečnosti splošni dejavnik tveganja za splav in prezgodnji porod, ker je to pač mrtvo tkivo, ki je nagnjeno k infekciji, prav tako je že nastanek takega pojava povezan z nepravilnim vraščanjem posteljice, torej neke vrste “znak” da ni vse v redu. No, kot sem že zapisal okrog 50% nosečnosti ostane in raste naprej ter uspeva kot druge, vendar jih obravnavamo kot “tvegane”, torej z “nalepko: PAZI!, lahko gre kaj narobe!”, čeprav v bistvu nimamo metode,s katero bi kaj lahko psremenili.
Aha razumem…se mi zdi. potem ni nobenega pravila do katerega tedna se resorbira oz. kdaj “ni več nevarnosti”? Ne predstavljam si, da bi morala 9. mesecev živeti v strahu kdaj se bo kaj zgodilo!
Glede na to, da je to znak, da nekaj ni vredu – ali se to lahko kakorkoli pozna na otroku (v primeru, če se normalno rodi)?
Je mogoče bolj smiselno iti na splav (morebitne napake na otroku) ali je pač bolje čakati kaj bo?
Še enkrat hvala in lep dan!
ne, splav ni smiseln, ker so posledice ob tako zgodnjem zapletu praviloma bodisi opazne vsaj že pri mnorfologiji ploda okrog 20 – 23. tedna ali pač posledic ni. Garancije pa seveda itqk ni niti v najboljših pogojih.
Še eno vprašanje, potem pa neham – obljubim 🙂
Če vas prav razumem, pri meni ni več možnosti kot pri nosečnicah brez h, da je lahko z otrokom kaj narobe?
Ker se mi zdi (če je možnost napak zaradi hematoma večja) čakanje do 20. tedna ali pa še več, precej zaskrbljujoče… splav v 20. tednu je že precej neprijeten, če ti ga sploh dovolijo, ni res?
Zdaj pa res neham:))) se mi že smilite!
LP
je pač žal tako, da vsega ne moremo napovedati vnaprej. zato tudi delamo morfologijo ploda pri 20 do 23 tednih. Če tarkat odkrijemo kaj hudo nepopravljivega oziroma resno nepravilnost v razvoju je tudi takrt še možno nosečnost prekiniti. Do takrat je pač potrebno počakati, če to hočemo ali ne. Sprijaznite se s tem, da ne morete nadzirati vsega, kar je okrog vas in na vaši trasi. Nekaj stvari je treba sprejeti kot usodo in počakati, da pride, ko pride, če pride.